top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Čigrađa-odličan restoran na fantastičnom mjestu



Prošloga mjeseca za boravka na Murteru svratio sam do starog poznanika Darka Turčinova u jednu od najljepših murterskih uvala Čigrađu gdje je istoimeni restoran. Sagrađen je osamdesetih godina u društvenom vlasništvu a Turčinov ga je preuzeo proširio i dogradio u proteklim godinama nakon preuzimanja. Kao i mnogi drugi murterski konobari i ugostitelji nekada su radili u ljetnoj sezoni kod kuće u Murteru ili jadranskim linijama a u jesenskim i zimskim mjesecima odlazili u inozemstvo, najviše u Njemačku, sticati iskustvo i zaraditi neki novac.

Sada se ocu Darku pridružio sin Luka koji je zvanje kuhara stekao školujući se četiri godine u Ugostiteljskoj školi u Novom Zagrebu. Sa tih zimskih vijađa vraćalo se kući sa novim spoznajama u tretmanu namirnica pogotovo onih iz mora. Svojedobno mi je Turčinov rekao da je bio prvi u Murteru sa carpacciom od tune. A svi murterski ugostitelji potvrđuju da je odlučujući utjecaj na njih imao Slobodan Pleslić Bobo, začetnik modernog murterskog ugostiteljstva. Danas u Čigrađi tu tradiciju nastavlja i gradi uz oca supervisora Luka Turčinov.

Z

a prvog ,večernjega boravka, priredio je meni i svom stalnom gostu Zoranu Najdanoviću hladnu morsku platu Fantazija. A nakon što vam nabrojim od čega se sastoji i sami ćete reći -fantazija! Na tom velikom pijatu našlo se: carpaccio od orade, carpaccio od tune, slani i marinirani inćuni, pašteta od raznog povrća, salata od hobotnice, pasovina na brudet (morski pas), pašteta od bakalara sa ikrom od aceta balsamica, tartar od tune, sušene rajčice...Priznajte, prava fantazija.




Nekoliko dana kasnije za ručkom kušao sam odličnu riblju juhu od cipla i orade. Dovoljno jaku sa puno komadića ribe i slanu koliko treba. Slijedili su škampi u širokoj tjestenini sa gustim prvoklasnim saftom od dva temeljca(riblji i od škampi), pamidore ,kapari, bosiljak i još ponešto. Uz ovo jelo pio sam Barunov crni pinot a uvodno čašu lijepe Prelčeve malvazije. Na kraju iskusni, dugogodišnji konobar Duje mi je preporučio i donio čokoladni kolač od tartufa,badema, limete i bijele čokolade. Sva tri jela su kvalitetna ,dobro ukomponiranih dijelova i vidi se da će Luka Turčinov Chef u kuhinji Čigrađe biti kuhar od zanata a mi bi u Dalmaciji rekli ima mota!


U vrijeme ručka restoran je bio pun do prije kojeg minuta kupača sa pješćane plaže Čigrađe naravno i drugih dijelova Murtera. Krasno ljeto ali malo traje. Darku i Luki želim mirno more u zahtjevnoj plovidbi ugostiteljstva a pokoju hrid na putu trebao bi prvi primjetiti iskusniji Darko i zaobići...Sada su lijepi rujanski , ne pretopli dani, pa ako vas put navede u Murter-otiđite provjeriti napisano...Dobar tek!



107 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page