top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Zadar grad vina i kultureSa 90 izlagača zadarski Festival vina je veći primjerice od osječkog, riječkog, dalmatinskog (Split) i Vinistre 2022. (gdje je bilo ukupno 110 izlagača među kojima 80 vinara) a iza Vinocoma i Laube. Festival je pokrenuo Ivan Stiblik 2017. ,do sada ih je održano 5 a 2020. i 21. nije održan zbog korone, sa željom da promovira vina Zadarske županije koja su do te godine dobila više nagrada na Decanteru i drugim relevantnim europskim smotrama (vinarije Škaulj, Mas vin, Vrsaljko, De georgis...). Posebno su se u to doba istakli nadinski vinari koji u nadinskom polju obrađuju oko 330 ha a sa položajima u okolici gotovo 400 ha vinograda. Od prvog Festivala najbrojniji izlagači su bili iz cijele Dalmacije. Na ovogodišnjem su bile zastupljene sve naše vinske Regije (Slavonija sa Podunavljem, Sjeverozapadna BREGOVITA Hrvatska, Istra i hrvatsko Primorje te Dalmacija. Po podacima organizatora bilo je oko 1500 posjetitelja. Prije vinske fešte 24. i 25.ožujka u obodu dvorane/ sportskog centra na Višnjiku, održane su vinske radionice tijekom četiri srijede za ljubitelje vina sa zadarskoga područja. Iz razgovora sa više vinara sa kontinenta saznao sam da im je ovaj festival zanimljiv zbog mogućnosti da plasiraju svoja vina na turistički jakom zadarskom pa i šibenskom području.

Organizatori su se pobrinuli da posjetitelji mogu nešto i pojesti u Food corneru. Mi novinari smo napravili radionicu sa 5 bijelih i isto toliko crnih vina pretežito sa zadarskoga područja.Opći zaključak je bio da je među bijelima najbolja bila maraština Tenebra 2019. Gordana Barake a među nekoliko izvrsnih crnih cuvee-a glas smo dali vinariji Fiolić mješavini grenacha i syraha iz 2019. napravljenu od selektiranih bobica. Ivan Stiblik glavni organizator uspio je ove godine dovesti respektabilan broj vinarija a broj posjetitelja je bio u poželjnom srazmjeru sa prostorom tako da se nisu stvarale gužve. Tako treba i ostati ubuduće. Oba dana Festival je završavao u vedrom glazbenom tonu uz zadarske grupe Two Little Birds, Livingroom, Zaratino band i Kadena

Prvu večer smo dnevnu svećanost kušanja Bakhovih kapljica i specijaliteta ispod peke završili kod vinara Željka Vrsaljka koji je sa Škauljem prvi počeo buteljirati vina u Nadinu 2008. a pratili su ih idućih godina Anić, Mas vin, Bačić... Šime Škaulj je 2013. prvi dobio Decanterove dvije medalje srebro i broncu za svoja vina...A Vrsaljko je prvi osvojio zlato, veliku međunarodnu nagradu- šampion festivala sa Nadinskom ranom 2009. na festivalu u Bratislavi 2012. Vodeća etiketa vinarije je Nadinska rana (cuve merlota i syraha), osim toga na 6 ha vlastitih nasada buteljira i u rinfuzi prodaje maraštinu, merlot, syrah i CS.Proizvodi godišnje oko 30-35000 litara vina. Vrsaljko je svestrana osoba kvalificirani kuhar i dugogodišnji vatrogasac iskustva sa pravljenjem vina stekao je u vlastitoj obitelji koja je generacijama unazad obrađivala 5-6000 loza. Danas ih je pet puta više. Osim vinarstvom bavi se i maslinarstvom te ugostiteljstvom zajedno sa suprugom Natali i djecom. Željko je i uspješni dugogodišnji voditelj KUD-a Sveta Ana iz Nadina

U subotu prijepodne razgledali smo Zadar pod stručnim vodstvom.Bili smo na gotovo svim značajnim povijesnim i kulturološkim mjestima u prelijepom starom dijelu Grada koji je u dijelu svoje povijesti bio otok sa kojega se bilo lakše obraniti od neprijatelja. Nabrojit ću neka od njih a kako je ovo prvenstveno tekst o vinskom festivalu nažalost ne mogu ovdje napisati sve što nam je opširno s puno erudicije i ljubavi prema svome poslu i posjetiteljima otkrila sjajna vodičica Vlatka Pehar koja doista zaslužuje godišnji pehar za najuspješne turističke djelatnike...Dakle vidjeli smo Palaču Ghirardini, Narodni trg (najstariji objekt crkvicu sv.Lovre u koju se ulazi kroz kavanu "Lovre". Zatim Gradsku stražu (koja je imala više namjena i zadataka), Palaču Petrizio (sa balkonom koji neodoljivo podsjeća na onaj u Veroni a znamo zašto je znamenit, sjetite se...), Kneževu palaču (gdje je godinama bila Gradska knjižnica) integralno je povezana sa Providurovom palačom koja ima ili će uskoro dobiti niz kulturnih funkcija. Bili smo i pred crkvom sv.Šimuna jednog od svetaca zaštitnika Zadra-ostali su sv.Krševan,sv.Zoilo i sv.Stošije.

Nakon još nekoliko isto tako značajnih povijesnih točaka/građevina došli smo do 5 bunara i ušli u Perivoj kraljice Jelene Madijevke (ondje smo gledali na lučicu Fošu, kopnena vrata i još nekoliko značajnih institucija u vidokrugu gimnaziju i fakultet . Gledajući na brodicu Vencija Jurina g.Pehar nas je podsjetila da grad nisu samo građevine i institucije već i njegovi stanovnici. Naravno, Jurin je ovdje spomenut samo kao jedan od više značajnih stanovnika ovoga Grada. Svakako je to i Josip Pino Đerđa kojega sam sreo u kavani Lovre a poznajemo se godinama. A sad stvarno brzinski: crkva sv. Dominika, ostaci samostana (lutkarsko kazalište), spomen prvog Sveučilišta u Hrvata sredina 14.stoljeća. FORUM (kompleks povijesnih građevina, sv.Donat (izvorno sv.Trojstvo) prepoznatljiva vizura Zadra kao i Katedrala sv. Stošije najveća površinom u Hrvata, Morske orgulje ideja i izvedba velikoga arhitekta Nikole Bašića kao i podna instalacija POZDRAV SUNCU (300 solarnih panela u krugu promjera 22 metra). Svakako nećemo zaboraviti i završnu poruku vodičice: " I ne zaboravite Zadar je grad muzeja..."


Put nas je dalje vodio u vinariju Kraljevski vinogradi iznad naselja Punta Skala. Vlasnik je sa partnerima Zoran Pantalon. Tereni su zakupljeni od Benediktinskog samostana na više desetljeća. Ondje ima 23 hektara niskorastućih trsova koje obrađuju strojevi već na visini od 40 centimetara. U Zatonu je još 15 hektara. Uzgajaju žilavku, pošip, chardonnay, merlot, CS, syrah, CRLJENAK i plavac mali. Kušali smo šest vina . U ljetnom periodu tu se u širem krugu restorana organiziraju kulturne priredbe, povremeno. Bilo je i filmskih projekcija. Godišnja proizvodnja oko 300000 butelja. I ova vinarija ima više međunarodnih priznanja uključujući Decantera zlato sa 95 bodova za pošip Prestige iz 2021. Osim plasmana u Hrvatskoj, najviše u svojoj Županiji, značajno izvoze u Japan već godinama , Njemačku, Austriju, Island..

.

Završetak dvodnevnog vinskog seminara bio je u Podgradini u vinariji Žuža. Dočekali su nas Zdravko, njegova i supruga Nada sa tek pečenom janjetinom i jednako slasnim kupusom na salatu domaćice. Imaju dva sina Antonija i Domagoja koji su također u proizvodnji i prodaji. Žuža se odlučio saditi vinograde jer voli vina. Financijski neovisan odlučuje se ciljano za manju proizvodnju vrhunskih vina. Enologinja je ovdje Nikolina Paleka te joj ovom prilikom čestitam na dobrim rezultatima u ovoj vinariji i više drugih u zadarskoj Županiji. Probali smo pošip , onaj iz 2019. je dobio zlato na Decanteru 2021., zatim sauvignon blanc, maraštinu , rose ( grenach i plavina), syrah, svrdlovinu, cuvee (merlot,CS i syrah) i pjenušac od pošipa. Godišnja proizvodnja je oko 35-40000 litara koju praktički mogu prodati u svojoj Županiji, toliki je interes.Ponavljam ovdje konstataciju jednog mog kolege od prije dvije godine. Žuže imaju u svojim vinogradima na 6 hektara 3 NAJ: najsjeverniji pošip, najjužniji, odličan!, sauvignon blanc i najpotentniju crnu sortu ovoga dijela Hrvatske, svrdlovinu.


Na kraju jedna zanimljivost. Spavali smo u moderno preuređenom hotelo A* mare u centru grada sa oko 100 soba. Platoom, na kojemu smo parkirali kombi, prije 31 godinu je trčkarao i napucavao loptu prognanik iz obrovačkoga kraja Luka Modrić, tada 6-godišnjak.Pokrenuta je inicijativa da tih otprilike 300 kvadrata po završetku nogometašove karijere postane Trg sa njegovim imenom. U najveći grad sjeverne Dalmacije vraćam se dogodine na 6.Zadarfest i još obilniju (vremenski) turu razgledavanja petog grada po veličini u Hrvatskoj.


13 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page