top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Odlična vina sa Goriških brda



U novim prostorijama Vrutka na zapadnom dijelu Zagreba u četvrtak 30.3 održana je velika promocija vina iz susjedne Slovenije. Klet Brda je najveći proizvođač i izvoznik vina u svojoj zemlji. Taj kraj Goriških brda smješten između Alpske klime sa sjevera i jadranske južne već stoljećima daje odlične rezultate u uzgoju vinove loze. Vinogradari toga područja su se znali othrvati globalizacijskim ekonomskim iskušenjima i udruženi u svojoj zadruzi u Dobrovi, njih čak 400, postižu odlične rezultate. Podrum i Kmetijska zadruga su nastali 1957. a danas su u 100% vlasništvu briških vinogradarskih obitelji. Kušali smo čak 17 vina a ja ću ovdje spomenuti karakteristike pet od njih. Uvodno nas je pozdravio Siniša Drkula član uprave društva Vrutak d.o.o i predao riječ njihovom enologu Darinku Ribolici. Inače Brda od ukupno 6 milijuna litara vina proizvedenih u prosječnoj godini polovicu izvoze! Najveće količine u SAD, Kinu i Japan u koji je posljednjih godina višestruko povećan izvoz. Vinarija svake godine osvaja pregršt medalja i najveća priznanja na Decanteru, IWC-u i Concurs de Mondial...


Na početku radionice kušali smo čak četiri pjenušca a ja navodim karakteristike meni najzanimljivijeg Pjenušac Bagueri zero brut nature. Napravljen je od sorti: chardonnay, pinot noir i rebule najmanje samo 5%, alkohol je 12.5% , kiseline 7.28 g/L. Žuto-zelene i zlatne boje, zavodljiva aroma suhoga voća u mirisu, izražena mineralnost i svježina. U okusu osjeća se pecivo i bijelo voće, citrusi. Dodatni šećer je 0 što je i razlog imenu zero. Na kvascima je odležavao 60 mjeseci.Potencijal starenja na tamnom mjestu je oko 3 godine. G. Ribolica preporučuje uz jela od rakova i sushi.

Quercus Rebula 2022. 13.5 alkohola, ukupne kiseline 5.86 g/L. Miris zelene jabuke, limuna, cedra, grejpa...Okus ugodna svježina tipična za rebarca koja čiste usta. Preporučuje se s ribom poput pastrve, brancina, plodovima mora i carpacciom. Položaj vinograda jugozapad, jug. Bere se 8000 kg odabranog grožđa po odabiru Zadruge. Sva rebula je na mineralnom zemljištu sa malo organskog udjela. Najviše prodaju u zemljama Beneluxa i Italije.

Krasno belo 2021. 13.5% alkohola, kiselina 6.08 g/L slamnato žute boje sa zlatnim nijansama. Berba isključivo ručna. Kod maceracije sva vina se rade zasebno sur lie metodom i onda kupažiraju. Miris: nježne arome zrelog bijelog voća, začini, poljsko cvijeće. Vino je kupažirano od rebule, sauvignona i 10%chardonnaya. Preporučuje se uz rižoto od povrća, razna bijela jela, riblji carpaccio i začinjeno bijelo meso. Ovo vino ima potencijal starenja još barem 5 godina ali je potražnja takva da ga mogu prodati unutar godinu dana.


Krasno rdeče 2021. 13%alkohola, kiselina 5.27 g/L, suho. Rubin crvene boje s ljubičastom notom. Miris odaje kupinu i crvene trešnje s notama trave. Okus je srednjega, meke teksture i lijepe dužine. Kupažirane sorte CS 40%, Merlot 30% i cabernet franac 40%. Sve sorte se maceriraju zasebno. Nakon inoxa dozrijevalo je 12 mjeseci u barik bačvi, Vino je veoma pitko, blago, sređeno...Tlo je glina. Preporučuje se uz odreske pečene na žaru, jela od divljači i srednje zrele sireve. Vino je jako popularno u Engleskoj a potencijal starenja je još 4 godine.


I na kraju Bagueri merlot 2018. 13.5%, 5.28 g/L kiseline. Bagueri je brend ove vinske kuće nazvan po grofu koji je prvi radio moderna vina još krajem 19.stoljeća u ovom kraju. Vino je tamno baršunaste boje rubina. Berba je ručna i radi se u listopadu. Miris po crnom ribizlu,đemu od šljiva, čokolade i mente. Okus po zrelom bobičastom voću i šljivi te aftertaste po tamnoj čokoladi. Vino se preporučuje uz divljač, crveno meso u svim oblicima, zreli ovčji sir, tamnu čokoladu. Tlo je laporasto a položaj vinograda jugozapad-jugoistok. Brano je ručno samo 5000 kg , macerirano do 15 dana a nakon inoxa ide dvije godine u drvenu bačvu. Dobio vrhunska međunarodhna priznanja kao i četiri prije spomenuta vina. Klet Brda je ozbiljna , dobro pozicionirana vinarija sa zamjetnim izvozom i dobro primljena na domaćem tržištu. Površinom i količinom najveća sorta je rebula koja je ondje još od rimskih vremena. Poznati vinski brendovi ove kuće su Quercus, Krasno i Bagueri superior. Vinarija sa vinima vrijednim velike pažnje...

7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page