top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Lastovo-koncert u vojnom tunelu




Lastovo je otok pun prirodnih ljepota ali i nekih fortifikacijskih građevina i tunela koji su izgrađeni u vrijeme Jugoslavije kao vojni objekti. Zadnjih godina TZ Park prirode i neki pojedinci poput Željka Kurte nastoje tu betonsku ostavštinu prenamijeniti u turističku ponudu otoka. Taj projekt još nije izašao kao cjelovita ponuda ali se pojedini objekti već više godina koriste kao svojevrsna koncertna dvorana.



Tako je ovoga tjedna vojnom tunelu u uvali Kremena na otoku Lastovu održan koncert lastovskih klapa – ženske klape LADESTA i muške klape FUMARI pod vodstvom Janesa Vlašića.



Gledatelji/slušatelji su na brodicama došli u tunel i u uživali u jedinstvenom ambijentu i neponovljivoj akustici tunela.

Koncert je počeo u sumrak za danjega svjetla a onda je tunel počeo pomalo tonuti u mrak.

Vidjele su se samo sjene pjevača koji su bili okruženi svijećama a moćan zvuk lastovskih klapa odzvanjao je pod svodovima tunela.



Ovo je treći put da se u ovom prostoru održavaju koncerti tako da ova manifestacija pomalo prelazi u tradiciju.

Organizator koncerta je Hotel SOLITUDO – Lastovo, a inicijator i autor ove ideje je Željko Kurta, direktor Hotela Solitudo.



U organizaciji je sudjelovao i Park prirode Lastovsko otočje koji je stavio svoje brodice na raspolaganje za potrebe koncerta. Ovakvi koncerti su za svaku pohvalu i obogaćuju kulturni život ovoga našega najudaljenijeg naseljenog jadranskog otoka. Jedva čekam dan kada će u ponudi biti preostali bunkeri u kojima bi se mogle ostvariti manje izložbe i komorni koncerti. Među tim posjetiteljima ću sigurno biti i ja.



32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page