top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Festival Trnjka u Ljubuškom 16. i 17.lipnja

Updated: May 31, 2023



Za malo više od dva tjedna U Ljubuškonm će se održati 1.Festival sorte grožđa trnjak pod nazivom Trnjak Fest u Lapidariju Franjevačkog samostana u Humcu. Kako i zašto trnjak? Ta sorta je od davnine poznata u ovom dijelu Hercegovine i u susjednoj Hrvatskoj praktički na granici u okolici Vrgorca i Imotskoga. Ova sorta poznata i pod imenom rudežuša i kovačuša je zadnjih desetljeća služila u vinogradu kao oprašivač blatine koja ima ženski cvijet. Morala su proći desetljeća u sjeni blatine da bi se zaključilo najprije u Čitluku d.d a zatim i kod privatnog proizvođača Josipa Nuića u Crnopodu da ta sorta ima samostalnu dovoljnu vrijednost, tj.da nije samo za kupažu i da se sa njom iziđe na tržište krajem 2010-ih. Nepouzdane , nikad zapisane, samo usmene priče govore o francuskom porijeklu ove sorte koju da su donijeli Francuzi u vrijeme Napoleonove okupacije Dalmacije. Možda je tako a moguće je to autohtona sorta u trokutu već spominjanih područja. Kako bilo trnjak je godinama služio za oplodnju, pa je u jednom trenutku htio pokazati sav svoj potencijal ekstraktnost, harmonićnost i snagu na tragu svoje crne subraće na obali (plavci, tribidrag, plavke...) i u zaleđu-vranac. U tome su mu pomogli legendarni enolog Tihomir Prusina u vinariji Čitluk i tek nadolazeći mladi vinar Josip Nuić u svojim vinogradima koja je počeo saditi od 2004. Sredinom desetljeća ( 2015. i dalje) trnjak je počeo dobijati priznanja na domaćoj i međunarodnoj sceni ( AWC Beč, IWSC, Mundus vini...)


Danas trnjka ili trnka u Vrgoračkom kraju uzgaja preko 20 značajnih vinarija tako da ćemo sa Hercegovačke strane imati priliku kušati slijedeća vina: Teuta trnjak Čitluk, Nuić trnjak, Milas trnjak, Majić trnjak, Carsus trnjak, Prozračac trnjak Tolj, Rose trnjak Nuić, Con animo trnjak Matić, Domano trnjak Domanovići i još dva vinara. Iz Hrvatske dolaze: Brid trnjak Omiš, Erceg trnjak Vrgorac, Mira trnjak Kozica, Trnjak premium Glavina gornja, Franić trnak Vina, Trnjak reserve Grabovac Proložac, Trnjak Gašpar Umčani, Pilač trnjak Vrgorac, Katich trnjak Lovreć, Agron trnjak Prović, Trnjak Govorko Dusina, Mračaj trnjak Runović.


Cilj ovoga Festivala je ukazati na važnost lokalnih sorti i njihov potencijal. U ovome trenutku pod tom sortom se tek prešlo 20 hektara a siguran sam za najdalje deset godina ta će brojka biti povećana za jednu nulu, dakle 200 ha. Cilj je naravno podržati napore vinara i lokalne zajednice u očuvanju vinskoga identiteta te povećati svijest o lokalnim vinima i sortama. Poznavajući moje hercegovačke prijatelje vinare siguran sam da će već ova prva smotra proći zapaženo a organizatori su se potrudili napraviti posjete vinarijama u okolici i "preko" u Hrvatskoj da bi novinari dobili pravi uvid u potencijal ove sorte na različitim tlima i karakteristikama terroira. Ni stručni dio nije zapostavljen. Prvoga dana održat će se niz predavanja na temu trnjka a zatim Masterclass iliti radionice u kojima će se propitati sve najvažnije karakteristike sorte. Drugoga dana meni izgleda najzanimljivije imenovanje Ambasadora trnjka među kojima će sigurno biti ljudi mnogih oredjeljenja ali svi sa ljubavlju za ovu sortu.. A onda i promenadno kušanje u suton dana od 19 do 23 sata. Lijepa, hvalevrijedna zamisao koja svakim danom dobija nove čvrste konture a o tim zaslužnicima koji su potegli oko organizacije u članku post festum. Živio Trnjak/Trnak!










45 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page