top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Vinarija Begić na pravom putu




U vrijeme 7.po redu hercegovačkog festivala vina BLAŽ, posjetili smo Darko Lugarić, Siniša Medenica i ja nekoliko vinara: Majića, Nuića i Begića. Kod ovih posljednjih u lijepoj obiteljskoj kući, još ljepšem okolišu uređenom u ljutom kršu i sa 3000 loza u neposrednoj blizini proveli smo nekoliko ugodnih sati.


Tradicija vinogradarstva ovdje traje cijelo 20.stoljeće sve do današnjih dana. Profesionalnu proizvodnju zadnjih desetljeća započeo je otac Leon, inače dugogodišnji bankar u Splitu i Sarajevu, a zadnjih godina posao preuzima sin Branimira ekonomista (menađment) koji će se dalje profesionalno posvetiti ovom poslu. Begići imaju vlastitih 25500 loza, najviše žilave i zanimljivo plavca malog i plave oko 9500 trsova i još 50 tona u prosjeku uzimaju od dugogodišnjih kooperanata.


Oni nemaju blatinu kao svi ostali hercegovački vinari. Zapravo su u svom Prologu na granici Hercegovine i Dalmacije i prvi su ondje počeli uzgajati plavac. Probali smo 6 etiketa: Žilavku svježu iz 2022., Žilavku selekciju Rastok koja je od ležala u drvu akcije 7 mjeseci, Rose od plavca malog i plavke, zatim i godinu stariji rose.


Završno probali smo ugodan, pitak Plavac mali iz 2020.nagrađen broncom na Decanteru

Posljednje vino barikirani plavac sa 14%alkohola dobrog tijela koji je u drvu proveo 12 mjeseci. Begić su izuzetno vrijedna obitelj u kojoj glava kuće otac Leon dobro usmjerava djecu i zajedno sa suprugom je uspio urediti okoliš rijetko viđene ljepote. Branimir je na pravom putu a svaka nova godina iskustva u ovom poslu se ne može nikakvim novcem platiti. Imaju stabilan plasman a novi podrum u okolici kuće misle početi graditi za 3-4 godine. Vrlo ugodno, prijateljsko druženje na kraju naše nove hercegovačke vinske turneje...


24 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page