top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Trnjak-velika crna sorta Hercegovine,Vrgorca i Imotskog

Updated: Jun 29


Sedam je dana do početka 2. Festivala Trnjka u Ljubuškom i popratnih manifestacija u Dalmatinskoj Zagori. Ovo je trenutak da se prisjetim sjajnih momenata sa prošlogodišnjega 1. Festivala Trnjka održanog u prekrasnom ambijentu okoliša crkve sv.Ante, Franjevačkoga samostana i najstarijega povijesnog muzeja BiH u Humcu, dijelu grada Ljubuškog. Organizacijski odbor u sastavu Zdenko Milas, Josip Nuić, Robert Alilović i Andrija i Tomislav Radić su prošle godine, a kako sam saznao i ove, učiniti sve da nam posjeta Ljubuškom i Festivalu ostane u trajno lijepom sjećanju. Mi koji smo bili u već spomenutom okolišu u Humcu uz kontemplativne zvukove harfistice Hane Pernaušić, izuzetnu gastronomsku ponudu i ugodnu noć 17. lipnja 2023. očekujemo isto takvu, ako ne i bolju, atmosferu ove godine u Gradskom parku.


Ljubušaci se znaju domaćinski iskazati u restoranu Tabak i Wine baru Smokva kada se do dugo u noć prepričavaju utisci sa radionica , predavanja i kušanja vina. Tako će biti i ove godine. U subotu od 14 do 16 sati u Kulturnom centru održat će se stručna predavanja na temu sorte trnjak. O njemu će govoriti naši eminentni profesori i sommelijeri: Edi Maletić, Milan Budinski, Željko Andabaka, Marijo Leko i Marina Vranješ.

U terminu od 17 do 18 sati radionicu u Gradskoj galeriji vodi sommelier Daniel Čečavac sa temom " Trnjak u kupažama" u kojoj ćemo moći saznati kako se ponaša ta sorta u kupažama sa drugim crnim sortama. Od 19 sati u Gradskom parku u Ljubuškom starta službeni dio Trnjak festa sa više uvodnih govora, predaja priznanja i proglašenja novih ambasadora Trnjka. I ono najvažnije ljubitelji vina imat će priliku kušati vina od čak 26 proizvođača. Naravno i ove godine će nastupiti renomirani glazbenici te će posjetitelji uz eno-gastro delicije imati i pravi glazbeno scenski doživljaj.


Organizatori su za nas novinare u petak priredili posjetu odličnoj vinariji Vilinka iz Sretnice (bili na mojoj vinskoj radionici u Zagrebu posvećenoj samo njihovim vinima), vinariji Čitluk a sredinu dana ćemo provesti u restoranu Romanca u Mostaru. Poslije ručka krećemo u Podprolog u vinariju Erceg a zatim u muzej Imotske krajine gdje će nam svoje trnke/trnjke predstaviti vinari toga kraja. Večer provodimo u restoranu Tri sunca gdje ćemo imati degustacijski meni u slijedovima sa uparenim jelima lokalnih namirnica i njegovog veličanstva Trnka! Sve pohvale organizatorima, unaprijed, za ovako zamišljeni program!


I na kraju ali ne kao zadnje po važnosti o glavnoj zvijezdi sorti grožđa i vina trnjku. Točne podatke neznamo ali se sa velikom vjerojatnošću može pretpostaviti da je sorta došla sa francuskom Napoleonovom vojskom na početku 19. stoljeća u Dalmaciju a odatle i u Hercegovinu. Ovaj varijetet, najvjerojatnije, cabernet franca u našim krajevima je poznat i pod imenima rudežuša i kovačuša. Muški je cvijet i zato je desetljećima sađen uz blatinu zbog oprašivanja. A iz dijela ocjena različitih sommeliera, i sam sam ga kušao na desetke puta, navodim slijedeće: pronalazi se u mirisu i okusu šumsko voće (borovnica, crni ribizl), odlična kombinacija slanog (mineralnost) i slatkog, okus, čokolade i kave a u mirisu mediteransko bilje kadulja i smilje karakteristično za kraj o kojem govorimo (Hercegovina i zaleđe Dalmacije). Trnjak je sa jedva 20-etak hektara u Hercegovini krenuo na svoj, uvjeren sam, pobjednički put. Neka mu Festival u tome i pomogne a ja sam siguran da nas vino neće razočarati. Svratite i vi do prelijepog Ljubuškog u subotu 22.lipnja...Vidimo se.


44 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page