top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Najbolji Grand Tasting u Regiji...





U Zagrebu se 3. i 4. ožujka održalo završno veliko promenadno kušanje vina u izuzetno lijepom art prostoru Laube. Bio je to završetak našega najznačajnijega vinskog festivala koji je kroz dva tjedna imao više značajnih vinskih manifestacija. Radionice održane tijekom četiri dana, njih ukupno 24, započele su u četvrtak 23.2. a završile u srijedu 1.3. O njima opširnije malo kasnije. U subotu 25.veljače održan je Vinart Petit Tasting,u dva termina pod nazivima Majstorski ciklus-discovery session u kojemu su vinoljupci imali priliku kušati hrvatska vina budućnosti koja su iznimne kvaliteten ali su još nedovoljno afirmirana. I nekoliko sati kasnije u drugom kušanju pod nazivom V.P.T- Majstorski ciklus bila je jedinstvena prilika probati i uživati u vinima koja broje minimalno sedam godina a dio ih je izvađen iz arhiva. Ja nažalost tom "vinskom vatrometu" nisam mogao nazočiti (bolest) ali po svjedočenjima iskusnih znalaca Petit Tasting je opravdao svoju namjenu i kao što mi rekoše jedva čekaju novu priliku 2024.


Vinartovci su se također potrudili u zajednici sa Hrvatskom turističkom zajednicom provesti inozemne vinske novinare Dalmacijom i otkriti najznačajnije destinacije i sorte vina. Kada je riječ o radionicama mogao sam nazočiti samo drugom dijelu onima održanima 28.2 i 1.3. Bio sam na njih devet a ovdje ću kratko opisti tri. RIESLINNG-velikka vertikala vinarije Joannes Protner koju je vodio Boštjan Protner bila je prilika za sve nas koji volimo Rajnski rizling da se uvjerimo u potencijal ove iznimne sorte. Tako smo osim dvogodišnjih iz 2021. probali najstariji Renski rizling iz 2005. bili oduševljeni Unique-om iz 2006. ,zasladili se slatkim iz 2017. itd. Vrijedilo je itekako biti na ovoj radionici. Vinarija bere grožđe sa 20 hektara vinograda koji su nekada pripadali velikoj vinskoj kući Vinag na području Štajerske, točnije Maribora. Oko 30% proizvodnje uspjevaju izvesti na europsko tržište. Protner nam je rekao da je bio na svim svjetskim značajnim vinskim destinacijama gdje se uzgaja Riesling. A to su dijelovi Australije, Južnoafrička republika, u Moselu, Pfalzu, Wachauu i jasno u našim balkanskim vinogorjima. Na kraju, osim svoga kraja, Protner najviše preferira Wachau...


TESTAMENT-Gusar u odijelu je bila odlično smišljena radionica Jurja Sladića i Darka Lugarića. Sladića je snijeg spriječio da nazoči uživo ali nam je linkom vrlo iscrpno govorio o vinima koja je on kreirao u posljednjih šest godina. Prvi babić iz 2017. punjen je u čak 60000 boca i praktički je sav prodan, ostalo malo u arhivi. Sa 13& alkohola i 6g/L kiseline , u ustima glatko bez tanina koji bi smetali, odlično usklađenog alkohola složili smo se svi je vino za sladokusce i fetive ljubitelje babića. Vino Juraj Sladić syxrah Zanatlija 2019. iz vinograda u Oklaju je ekstraktno,rubin boje odstajalo 12 mjeseci u drvu , kiselina 6.5g/L čisti usnu šupljinu tako da se ne osjeća jakost od14%alkohola, sa mirisima papra, začina...I ovo vino nas je osvojilo. Ostalo ga je po riječima Sladića još 50-etak boca. Testament debit-maraština 2021. ima 13%alkohola, 5.5 g kiseline i 3grama ptreostalog šećera." Ovo vino je posveta šibenskim težacima i njihovom trudu u vinogradu" rekao je enolog Juraj Sladić. I naposlijetku Testament pošip-žutina Zenit 2018. Macerirano 21 dan, odležavalo je 6 mjeseci u novom tonneau a napunjeno je 15000 boca. Grožđe je brano vrlo rano 6.kolovoza. Osim drva osjete se herbalni mirisi a sommelier Lugarić naglašava da ovo vino može trajati još i puno desetljeće...



U zadnjoj radionici četvrtoga dana predstavljena je sorta Trnjak. Predavačica je bila Monika Prović. Trnjak ili trnak na vrgoračkom i imotskom području je sorta koja velikim koracima (površinama) osvaja u Hercegovini gdje je godinama bila oprašivač blatini i bila u drugom, čak i trećem planu. Danas vinari Čitluka, Međugorja i Ljubuškog intezivno sade ovu lozu. S pravom. Najpoznatije Trnjake već godinama radi Josip Nuić iz Crnopoda. Dobio je i mnoge međunarodne nagrade. U tom pogledu kao najbolje od ponuđenih osam vina smo i mi demokratska javnost glasali za Trnjak iz 2017. sa 16% alkohola koji su fantastično uklopljeni. Probali smo još po dva vina Škegre- Krš crveni trnjak 2020. i Carsus 2017.magnum, Grabovčeve Trnjak Riserva 2019. i 2016, te Trnjak 2019. i 20. Darija Gašpara iz Umčana kod Vrgorca.

Vraćam se u Laubu. Ove godine je organizator uz sve već postojeće dobre poteze (u cijeni ulaznice je i bon za butelju, dobru i obilnu besplatnu ponudu više vrsta sireva , gin tonica itd) postavio jasno vidljiva imena vinarija u visini očiju. Oznake na stolu su loše vidljive jer ih pokriju posjetitelji koji su pred nekom od vinarija. Probao sam odlijevajući naravno vjerojatno jednu trećinu nazočnih vinarija, ponegdje samo jedno vino i puno je toga za istaknuti ali ako se odlučim za pet-šest u moru dobrih etiketa onda su to: merlot 2016 Chateau-a Kamnik, cabernet sauvignon 2017 Jakob, graševina Mitrovac 2020 vinarije Perak, žilavka 2019 Milas Ljubuški, Trnjak 2016 Nuić Ljubuški, maraština 2021 Marko Sladić Plastovo...To je onako što bi se reklo iz glave po sjećanju. Probao sam sigurno 15-estak odličnih pjenušaca i dvaput toliko naših sortnih perjanica graševine i plavaca. Na kraju opet, tako je to često kada pišem o Vinartovcima, sve pohvale Siniši Špirancu i njegovoj brojnoj ekipi dama od Ane Supić nadalje na odličnoj organizaciji i vinskom užitku koji su nam priredili. Čini mi se da je dosegnut vrhunac, da li tko zna šta još spremaju u budućnosti..., i sada taj nivo treba održavati. Najbolji Grand Tasting u Regiji!



12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page