top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Nadinska degustacija mladih vina i ulja



U malom ravnokotarskom mjestu Nadinu tradicionalno se početkom prosinca, oko dana Sv.Nikole ,održava Degustacija mladih vina i maslinovih ulja. Ove godine po 14.puta kušano je, testirano 175 vina i 98 uzoraka maslinovih ulja. Tamo je bio i naš kolega Vjekoslav Madunić.

Stipe Vučemilović zlato za crno vino s najviše bodova/Zlato za ulje OPG Plastić Foto: Vjekoslav Madunić / osobna arhiva

Predsjednik stručne ocjenjivačke komisije za vina bio je Ante Grubišić a 15 panelista iz Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar pod vodstvom voditeljice Anastazije Milardović. Još ovu godinu mjesto održavanja stručne radionica s vinskim uzorcima vodio je prof.dr.sci sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu Edi Maletić

u O.Š Nadin a svečanost dodjele nagrada se održavala u velikom šatoru na školskom igralištu. Po najavama 15.jubilarna priredba će se održati u novom Društvenom domu koji će sigurno pružiti komfornije uvjete. Premda smo se mi snalazili i po jakoj buri prije nekoliko godina i po jakoj kiši koja je lijevala 3. i 4. prosinca. U tom "snalaženju" vino je imalo značajnu ulogu...Po riječima struke i samih vinara godina je bila zahtjevna sa mnogim iskušenjima (tri mjeseca bez kiše u ljetnom periodu) od proljeća pa do prvih berbi u kolovozu. - Dojam i mišljenje enologa je da je u ovu berbu trebalo uložiti dosta truda i tehnologije da bi se dobilo dobro vino. Bez obzira na tešku godinu, vinari koji su pazili,, konzultirali se sa strukom, koristili moderne tehnologije i više radili, uspjeli su dobiti dobra, kvalitetna i vrhunska vina - kaže Ante Grubišić.

Nagrade je dodjeljivao Tomislav Glavić predsjednik Udruge vinogradara i vinara Nadin i predsjednik Udruge vinara Zadarske županije sa predstavnicima gostujućih vinskih udruga. A tu su već tradicionalno bili vinari iz Udruge Trsek iz Ludbrega, Udruge Bilikum iz Križevaca i Udruge Belica iz Kastva. Također nazočili su i neki iz Udruge Hrvatski vinski vitezovi-južna skupina kojoj pripadaju i Nadinjani. Dodijeljene su mnogobrojne medalje, svih triju boja, čak 75 kao nagrade ali i poticaj u daljnjemu radu na vinima. Veliku zlatnu medalju u kategoriji crnih vina dobio je OPG Stjepana Vučemilovića iz Dikla za merlot ,ukupno 90 bodova. U rasponu od 85 do 89 bodova dodijeljeno je još 16 zlatnih medalja. Među bijelim vinima najviše bodova 89 i zlato osvojila je vinarija Vina otoka Paga za chardonnay. U rasponu od 85 do 87 bodova zlata je osvojilo još 19 vinarija. U sorti vina maraština prvo mjesto je osvojila Degarra iz Zadra sa 88 bodova a među roseima najviše bodova 82 i srebro osvojio je nadinski vinar Božo Glavić. Nagradu za voćno vino odnio je Stjepan Sanjković iz Ludbrega zlato sa 86 bodova. Treba reći da u konkurenciji od značajnih vinara iz Nadina nisu bili Tomislav Glavić, Šime Škaulj i Željko Vrsaljko. Veselu atmosferu, uz odličnu hranu, podgrijavali su i dizali trio Kamen (Damir Bilosnić, Željko Škara i Ivan Jović) Među maslinarima također je dodijeljena čak 31 zlatna medalja u rasponu od 100 do 104 boda. Šampion je OPG Plastić iz Nadina 104 . Ukupno je odlikovano srebrom i broncom još 34 maslinara a diplome i zahvalnice prmio je još 31 proizvođač maslinovih ulja. Poljoprivrednici su radili uljo od više sorti: oblica,lastovka, levantinka, picholine, krvavica, pendolino, drobnica, istarska bjelica itd a Plastići su postali šampioni sa Oblicom.Gosti u vinskom dijelu i sa maslinovim uljima su došli iz Istre. Udruga Ulika, Vodnjanci koji i sami imaju višegodišnju smotru maslinovih ulja gdje okupljaju sve maslinare sa područja svoje županije i neke goste. Dan ranije, u petak, održana je citarijada (sviranje na usnoj harmonici) koju je organizirao KUD Sv.Ante na čelu sa Željkom Vrsaljkom. Njihovi gosti, a ukupno ih je nastupilo 22, su bili Vukšički bećari (Vukšić), KUD Kukljica, KUD Sv.Ivan iz Medviđe i KUD Luzarica iz Pridrage. I tamo je koliko sam čuo bilo veselo a uz dobro vino išao je grah iz 100 litarskog lonca i odojak. Zaključno Nadinjani su vrlo vrijedni ljudi koji puno rade u polju tijekom godine ali kada dođu fešte, kao što je ova, znaju se i veseliti. Nadin 2014. je završio živio jubilarni 15. po redu u prosincu 2023.

Nagrađene butelje/predavač Edi Maletić, Foto: Vjekoslav Madunić/osobna arhiva Famozni Trio Kamen, Foto: Vjekoslav Madunić/osobna arhiva Peka s teletinom, Foto: Vjekoslav Madunić/osobna ahiva Bilikum, Foto: Vjekoslav Madunić/osobna arhiva




1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page