top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Majić-vinar koji snažno stupa na scenu




Za našega trodnevnog boravka u Hercegovini prošloga tjedna, Siniša Medenica, Darko Lugarić i ja, imali smo opet priliku provesti vrijeme sa vinarom Vjekoslavom Majićem. i sinom Filipom.Ovaj puta proveli smo puna četiri sata u lijepom novom podrumu u Cernu na čijem će krovu vrlo brzo biti izgrađena kušaonica i dva prostrana vinska apartmana. U punom rodu je 18 500 loza žilavke, pošipa, CS-a,blatine, trnjka , chardonnaya i bene u vinogradima u predjelu Vitaljine u neposrednoj blizini vodopada Kravice.Oko vinarije očišćen je teren za nove zasade vinograda koji kreću u rano proljeće a na Ljubuškom polju sada se zeleni mlada loza najviše žilavke oko 9000 trsova i 6500 loza trnjka i blatine zasađenih ovoga proljeća. Sadit će se kako sam uvodno rekao još sjeverno i zapadno oko podruma pa će u rodu za koju godinu biti preko 35000 trsova uključujući mali vinograd oko rodne kuće u Vitini. U vinogradima će biti po 5000 trnjka, chardonnaya i pošipa , jasno najviše žilavke i blatine a ne sumnjam da će vinar idućih godina pronaći mjesto za još koju sortu u svom repertoaru.

Majić je dugogodišnji ugostitelj i hotelijer u Langerfelder Hoff-u u Wupertalu gdje je učio i spajao jela i vina. Zato mu je danas kada je praktički na početku svoje vinarske priče lakše ocijeniti i procijeniti što gosti, ljubitelji vina vole i što vrijedi. Dragocjena je bila nazočnost sommeliera Darka Lugarića u kušanju desetak etiketa različitih godišta žilavke, blatine, rosea i odličnih cuvea White Two Sisters i Red Two Sisters još toliko vina iz bačava a na kraju i novih mješavina poglavito bijelih koje je ponudio Lugarić. Ugodnu večer u podrumu sa nama je proveo sin Filip po vokaciji ekonomista trenutno i student menadžerstva (Master of Science). Impresivna Blatina iz 2019. sa 14%alkohola, suhi ekstrakt 32 g. i 1.2 g neprovrelog šećera vinificirana je tri tjedna, odrađena je malolaktika u potpunosti a dvije godine je bila u drvu plasirana u Limited edition-u. Onako voćnu i kompleksnu Lugarić je opisuje kao jedan novi pinot noir iz Hercegovine.


Nova zvijezda na hercegovačkom nebu (samostalna) trnjak odležava preko dvije godine u barik bačvicama francuskoga proizvođača. I mi smo novi ljubitelji ove izuzetne sorte koja je služeći kao oprašivač blatini ostala u sjeni.

Probali smo, naravno, i Žilavke selekcija 2021. i 2022. Već sam pisao da je Žilavka iz 2021. sa 13%alkohola i odličnom kiselinom od 6.8 g/L prava predstavnica ovoga kraja ili terroira izražavajući se internacionalno. Ovo podneblje u ljetnim mjesecima ima izuzetno vruće dane, kao ove godine,i blage temperaturne razlike tijekom noći. Takve temperature omogućavaju relativno ranu zriobu pa se može brati već sredinom kolovoza. Ova godina je bila drukčija i bralo se krajem kolovoza i početkom rujna. Žilavka ima karakterističan miris biljaka Mediterana (smilje, vrijesak...), boja je zlatno žuta a mineralnost jaka. Vjerujte nije bilo lako probati sva ta vina pa makar u mililitarskim količinama a da nam bude lakše moj imenjak je ponudio sir iz mišine i pršut. Posebna priča su mješavine Dvije sestre Bijela i Crvena. Cuve Red Two Sisters iz 2019. sa 14.5%alkohola i 5.5gL kiseline je odlično odabran omjer od 50% CS-a, 30% trnjka i 20% merlota. Kompleksno vino sa mnogim karakteristikama bobičastog voća, cimeta, klinčića koje će svoj vrhunac doživjeti za još najmanje pet godina.Ne žalim se na lijepu prethodnu ponudu hrane ali da je još bilo i bifteka...gdje bi nam bio kraj.


White Two Sisters cuvee sastavljen od 50%chardonnaya, 30% pošipa i 20% žilavke iz akacije i gotovo 14%alkohola potvrđuje da vinar ima talenta u spajanju vina i sigurno će to biti jedna od kvaliteta ove vinarije u budućnosti. Blendovi su dobri i poželjni ako ih znate raditi a Majić zna. Uz to ima dobre savjetnike enologe sa Agromediteranskog zavoda u Mostaru te dipl.ing Agronomije enologica Marina Vranješ koja radi doktorski rad na temu trnjka.. Izvoz je već polako krenuo, jasno u Njemačkoj ima referentnu točku a Hrvatska se nadaje kao poželjna i moguća zemlja. Na tome se radi i već slijedećega mjeseca će biti predstavljanje za HOREC-u u jednom zagrebačkom restoranu. Vjekoslav je u najboljim , najpotentnijim godinama, dobre kondicije i sa razvijenim društvenim osjećanjem a to nije zanemarivo na putu kojim je krenuo. Snažno i ustrajno imenjače!!!



65 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page