top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Karaba-vrlo dobra vina iz pakoštanskog kraja





Vinarija Karaba je potvrdila svojim gostovanjem u Zagrebu na promotiivnoj radionicii "Vrijeme je ZA..." da i u ovome dijelu Dalmacije ima vrlo dobrih i odličniih vina. Vinogradi Karabe se nalaze na tri različite lokacije po pedološkim karakteristikama. Ta činjenica omogućava vinaru Šimi Kurtovu uz enološke savjete Marine Pavlović sa Sveučilišta u Zadru, raznovrsnost u proizvodnji i ponudi viinarije. Primjerice odlični pošip sa Crkvine u neposrednoj blizini Vranskog jezera i predjelu Koševića je na crvenici pomiješanoj sa sitnim kamenom koji se jasno mogao osjetiti u mineralnosti ovog vina. Na predjelu Babilonije, iznad Draga, u pretežitom kršu zasađene su crne sorte merlot oko 7000 trsova,

1500 plavine, 1000 syraha te manji broj crljenka i plavca malog koje se još ne buteljira kao samostalna vina. U predjelu Crkvine sa pretežito bijelim sortama debit, pošip i maraština ima i 2000 loza cabernet sauvignona. Sa svih spomenutih područja uz mali dokup u prosječnoj vinarskoj godini proizvedu oko 40000 litara vina.


I kod Kurtova, kao i kod mnogih drugih u Dalmaciji i Hercegovini, postojala je više desetljetna tradicija proizvodnje i prodaje grožđa i vina. Tako su početkom dvijetisućitih Karabe (izvorni nadimak obitelji) imali preko 8000 loza i desetak tisuća litara vina su mogli plasirati na širem biogradskom području gdje je turizam iz godine u godinu tražio nove, veće količine. Sa otvaranjem OPG-a 2005.godine krenuli su sa buteljiranjem (male serije) i povećavali kapacitete da bi prije dvije godine sagradili i moderno opremili izuzetno lijepi podrum , vinariju i gostiteljski objekat na katu sa kojega se vidi najveći dio Vranskoga jezera. Zaista, to je jedna od najljepših vinarija na Srednjem Jadranu a rekao bih i šire.

U asortimanu imaju: debit, pošip, maraštinu, rose ,merlot, cabernet sauvignon, Templar cuvee (četiri sorte)i manje količine već spomenutih crnih sorti koje nisu samostalno u prodaji. Vina plasiraju i dalje najviše na širem biogradskom području (Pakoštane, Biograd n/m, Kornati, Maškovića han...) i na kučnom pragu. Manji izvozi su išli za dvije restauracije u Njemačkoj. Na vinskim smotrama su dobili više priznanja a najviše se diče pošipom koji je postao šampion u kategoriji bijelih vina na Vinfestu u Benkovcu 2023. Njihov Templar različitih godišta dobio je više zlatnih priznanja na lokalnim smotrama.


U radionici koju je suvereno vodio sommelier Darko Lugarić imali smo priliku kušati sedam odabranih vina: 1. Debit 2022 2. Maraština 2022 3. Pošip 2022 4. Pošip 2022 (iz bačve, nije u prodaji) 5. Cabernet sauvignon 2021 6. Templar cuvee i 7. Merlot 2021

Debit 2022 sa 13% alkohola i 6.0 g/L kiseline je bio vrlo ugodno iznenađenje jer po svim performansima nije zaostajao za onima sa šibenskoga područja. Žive slamnato žute boje sa zelenim nijansama, lagan unatoč čak 13% alkohola, osvježavajuć, pitak. Na nosu se osjete herbalni mirisi, bijelo voće, breskvice.

Ovo je vino lijepoga tijela, osjeti se mineralnost i slast sa malo grejpaste nježne gorčine na kraju. Sam vinar je rekao, a tu sam potpuno suglasan, da mu je ovo vino najdraže kao lagano svakodnevno koje će piti uz ručak ali i prije i poslije njega. Gastronomska preporuka. ribe, školjke, dagnje na buzaru bez paradajza samo sa osnovnim sastojcima.

Pošip 2022 sa 14% alkohola i 6.3 g/L nije oduševio samo stručnu komisiju u Benkovcu ove godine nego i sve prisutne u radionici. Gusto, lijepe zlatno žute boje sa relativno visokim alkoholom koji je odlično uklopljen. Na nosu osjete se zrele voćne arome (breskva, marelica), kamilica i mediteransko bilje.

U ustima vino je slano što odaje mineralnost, punoga tijela, lijepih kiselina (6.3 omogućit će mu višegodišnju trajnost) i dugačkog završetka. Gastronomska preporuka: pečena teleća koljenica, tuna steak, crni rižoto od sipe...Proizvedu ga oko 2500 litara ako nije loša godina kao ova jer je stradalo oko 60% trsova. Vinarija bi u budućnosti sigurno mogla biti prepoznatljiva po ovoj, inače južno dalmatinskoj sorti. Jer je sortno prepoznatljivo sa svim odlikama svoga terroira.

Cabernet sauvignon 13.5% alkohola i 6.4 g/L kiseline je iznenadio sa već sada finim taninima, čiste rubin crvene boje, gust sa sporim suzama na čaši. Osjeti se okus bobičastog voća,preteže borovnica, začini, vanilija, listići svježe mente. Iako se osjeti malo vanilije u tragovima, samo je 15% količine bilo u drvu. Vino je svježe, pitko, mineralno...Suhadolnik: "Vino je relativno mlado, ima sortnu čistoću sigurno će još rasti a u izradi vidi se dobra ruka, stilski elegantno, terroirski prepoznatljivo". Cabernet s. raste u polju na crvenici blizu Vranskog jezera. Gastronomski ide uz janjetinu, biftek sa žara...


Templar cuvee 2021 ima 14% alkohola i 6.2 g/L kiseline, rubin crvene boje gotovo purpurne. Sastavljeno je od po 30% merlota, CS-a i syraha te 10% plavine. Dobro ukomponirano, gusto, koncentrirano sa sporo padajućim vinskim suzama. U mirisu i okusu ima bobičasto voće, višnju marašku, čokoladu, kakao...Lijepo je integrirano drvo. Vino je slasno i skladno i ima više godišnji potencijal odležavanja. Gastronomska, lugarićeva, preporuka: svinjska pisanica sa suhim šljivama, odojak, ne preintezivni sirevi i ne uz preslanu hranu.


Merlot 2021 15% alkohol i 6.0 g/L kiseline rubin je crvene boje, gusto ako ga zavrtimo u čaši opire se kretanju. U mirisu i okusu ukuhano voće, trešnja, šljiva, bobičasto voće, tamna čokolada. Vino je u okusu mekano, nema napadnih aroma a ima dugotrajnost okusa. Grožđe za ovo vino dolazi iz krševitog dijela Babilonije koje mu omogućava izrazitu ekstraktnost. Gastronomska preporuka: pašticada, divljač/svinja, teleće pečenje, pikantne kobasice...


Vinarija Karaba je ugodno iznenadila, to je opći zaključak u radionici, svojim vinima sa pakoštanskog područja. Ima kao i kod svih mjesta za napredak i širu prepoznatljivost nego što je to sada. Neka od vina svakako trebaju odležati još koju godinu (ponuđeni pošip u bačvama koji još nije u prodaji), merlot i Templar kada će ta vina doseći zavidnu razinu i nsigurno prelaziti granicu od 90 bodova. Šime Kurtov je čini se toga svjestan i to nam daje argumentiranu nadu da bi mogli kroz nekoliko godina dobiti velika završena vina. To bi bio najveći uspjeh ove vinarije.



32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page