top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Ante Sladić vinarija sa odličnim vinima i uljima...

Updated: May 28, 2023


Na povratku sa vinske turneje u Hercegovini svratili smo nas četvorica vinoljubaca u Plastovo kraj Skradina. To malo mjesto ima tri istaknuta vinara, Alena Bibića koji je u javnosti poznat gotovo tri desetljeća i dva Sladića Antu i susjeda Marka. Obojica Sladića su izrasla u posljednjem desetljeću u ozbiljne vinare a koriste i lijepa velika dvorišta za ugošćavanje turista željnih dobre eno gastro ponude. Vinarija o kojoj pišem ima veliku obiteljsku tradiciju a na tržište su sa buteljom izašli prije 20-etak godina. Ante, završio Agronomiju i enolog u vinariji, nas je spremno dočekao u svom dvoru koji ambijentom pojačava okuse i mirise ponuđene hrane i vina. Ali prije nego sjednemo za stol i analiziramo 5-6 ponuđenih vina važno je reći koju riječ o terroiru gdje su nastala. Mjesto je to susreta mediteranske klime koja dolazi sa nedalekog Jadranskog mora, na oko 250 m.nadmorske visine i blizine riječnog korita Krke sa sjeverne strane. Takav položaj daje puno sunca za dana i svježe noći što je zapravo idealna kombinacija za dozrijevanje u ljetnom periodu. Nekada je ondje bilo more pa je vapnenac prirodna podloga koja vinima daje traženu mineralnost. Svakako je važno istaći i različita tla od bogatih do škrtih zemljom što omogućava različite stilistike vina koje smo imali priliku prepoznati u vinima koja smo kušali.

.


Za početak g.Sladić je odabrao osnovno bijelo vino šibenskoga zaleđa Debit 2022 sa 12%alkohola i 5.7g/L kiseline. Kako smo saznali debit je zapravo potomak lasine (jedinstvena sorta ne samo ovoga kraja). To je lagano,suho pitko, svježe vino svijetlo žute boje sa relativno malim alkoholom. U Dalmaciji od davnine poznat i pod imenom puljižanac što je navodilo da bi to mogla biti talijanska sorta najnovija istraživanja pokazuju da je to autohtona sorta dalmatinskog/šibenskog područja, moguće etnonimski povezana sa imenom sela Puljane.. Mogli bismo reći idealno vino za područje sa kojega potječe u turističkoj sezoni koja sada traje i pola godine. Zanimljivo da se u prošlosti plaćalo ovim vinom pa je imalo vrijednost novca. Inače prvi hrvatski kovani novac u šibenskom kraju su bili bagatini. Na velikoj etiketi, karakterističnoj za ovu vinariju, vidi se karta ovoga kraja iz 1485. sa Krkom koja je zauzimala šire područje. Kad smo kod etikete treba reći da je dizajner Damir Bralić napravio odličan posao i dobio nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva. Na svim naljepnicama dominira stari alat koji je služio u poljodjelstvu, proizvodnji vina i bačava itd. Efektno i poučno.




Drugo vino bio je Opol od lasine sa 12.5% alkohola 5.9 kiseline i ph 3.1. Pokazalo se da ovo suho, svježe, nježno vino je nakon 24-satne maceracije poprimilo idealnu losos boju. Lasina inače, po riječima Sladića, daje elegantna vina pa ga zovu i crna ruža u ovome kraju i uspoređuju sa pinotom crnim. Etiketa ovdje prikazuje fotografiju žene rudara kraj vagoncina u Siveriću. Poigravajući se širokim šibenskim umjetničkom motivima tematski joj pristaje pjesma Djevojka iz moga kraja, najvećeg hrvatskog kantautora Arsena Dedića.




Ova zanimljiva vina pratila je isto tako atraktivna plata puna morskih plodova (inćuni, slane srdele, hobotnica, kapari, masline...) i jednako vrijedna plata sa pršutom i više vrsta sira. Odlično pripremljeno. Slijedila je Maraština 2022 13.6% alkohola i 6 g/L rađena je od selekcije najboljeg grožđa, maceriranog 24 sata a zatim miješana na finom talogu. Oko 30% vina uliveno je u nove drvene bačve od akacije, slavonskog i francuskog hrasta .Ekstraktno, dobro uklopljenog alkohola i visoke kiseline koji garantiraju dugotrajnost. Inače od ove sorte ali prosušenih bobica radio se znameniti prošek. Slatko , kako se vjerovalo, ljekovito vino koje se prodavalo kao likarija (lijek) u apotekama!


Lasina 2020 13% alkohola je vino koje nas je sve posebno zanimalo. Ova loza ima jaku lisnatu masu imaju oko 8000 loza više u starijim vinogradima. Grožđe ima tanku opnu, odličan miris (otuda crna ruža), dugi after taste, u podrumu ne trpi ni najmanju grešku kaže nam šarmantni enolog Ante. Karakteristična sorta toga kraja, raste u krugu od samo 50 kilometara, nema potvrde da je srodnik neke sorte u Hrvatskoj ili Europi, odnosno da je jedinstvena u svijetu kao i potomak debit.

I na kraju, po redoslijedu kušanja ne i vrijednosti Plavina 2020 12.5% alkohola i 6 g/L kiseline. Plavina je potomak tribidraga, tipična dalmatinska crna sorta. U Ampelografskom atlasu/Enciklopedija dalmatinskih vina (prije više od stotinu godina opisao 200 dalmatinskih sorti) velikog istraživača Stjepana Bulića sinonim za plavinu je modrulj. Ovo vino je bilo godinu dana u hrastovim 500 l bačvama i još godinu u boci. Vino je svježe, manje elegantno od lasine, mekših tanina i ugodne arome.





Vinarija Ante Sladića ima oko 50000 loza u kojima su sorte: Lasina, Plavina, Babić, Tribidrag, Debit, Maraština i Rose od lasine. Proizvode likere Crna ruža ( lasina,višnja, šipurak, maginja...) i Likariju (maraština plus ljekovite trave toga područja). I završno još maslinova ulja od Oblice i Krvavice. Na svjetskom ocjenjivanju u New yorku prva sorta je dobila srebro a druga zlato 2022. a ove godine su stigla dva srebra. Šta reći na kraju? Čega se dotaknu pozlate , posrebre i naprave ugodnom tekućinom, vino, za užitak.


65 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page