top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

WineRI uspješan festival vina

Rijeka je potvrdila ovogodišnjom organizacijom vinske manifestacije da imaju volju i znanje da vlastitim snagama , Proizvođačka organizacija Vina Kvarnera (Kvarner Wines), grad Rijeka i Županija Primorsko-goranska,  naprave festival vina o kojem će se govoriti. U tom svijetlu trodnevna manifestacija (od 7-9.3.) je pokazala da su već sada dostigli zavidan nivo koji je rastao iz godine u godinu-još od vremena Guvernerove palače naovamo.Smještaj festivala  u Kongresnom centru Exportdrva, praktički iza zgrade HNK, je pun pogodak. Takve tvorničke i slične dvorane daju mjestu patinu vremena u kojemu su nastale a imaju visoki prostor u kojemu se čovjek dobro osjeća jer ima zraka i vina...Takva je i zagrebačka Lauba.


Na otvorenju ponovo su nas impresionirali zvončari sa Grobnika, gospoda odjevena u otmjena odijela i haljine iz prošlih vremena a glazba na pozornici je upotpunjavala doživljaj kulturnog i eno doživljaja posjetiteljima. Brojke mogu i ne moraju puno značiti ali ako se tamo okupilo od 100 izlagača (manji dio je bio sa hranom , slasticama i žesticom) a premoćni ostatak vinarije koje su ponudile preko 500 etiketa proizvođača iz desetak zemalja, jasno najviše iz Hrvatske. Primjetan je bio udjel kvarnerskih proizvođača sa njihovim perjanicama, žlahtinom, belicom i sansigotom. Ako znamo da se belice rade u prosjeku od najmanje 3-4 sorte starih loza onda uviđamo koliko je bogata ova vinska podregija koja napreduje iz godine u godinu. Tome će pridonijeti i kandidatura Kvarnera kao destinacije eno gastronomije za Europsku regiju  gastronomije 2026.godine. Treba u toj organizaciji ipak spomenuti nekoliko ključnih ljudi koji su bitno pridonijeli, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, ŽPG-ska, Miroslav Palinkaš predsjednik udruženja Kvarner Wines , Renata Vincek voditeljica projekata Turističke zajednice Kvarnera, Katarina Kukolj predsjednica udruge Srce za nju, direktor festivala doc.dr. sc. Žarko Stilin, Jadranka Smokrović direktor Vinoteke Wine&Co....


U četvrtak 7.3 nazočili smo  odličnoj radionici, Masterclassu u izuzetno lijepoj tek otvorenoj vinoteci na Delti Wine&Co pod vodstvom američkoga novinara i vinskoga suca Darrela Josepha. Probali smo 10 vina među kojima su bila dva pjenušca, dvije belice, pet žlahtina među kojima i prošek od te najznačajnije kvarnerske sorte te crni Sansigot. Meni su oba pjenušca bila zanimljiva a posebno od sorte jarbola vinarije Ružić iz Zvoneća. Joseph je naglasio pozitivne strane glavne i prevladavajuće sorte, oko 200 hektara, žlahtine. Široki raspon prerade; pjenušac San Marino iz 2021., redovna i jantarno vino do prošeka na kraju . Zaista impresivno! Inače 8. i 9. održano je šest radionica a ja sam uspio uskladiti bivanje u dvorani i u vinoteci u dva slučaja. Prvo je predstavljanje poznatog istarskog vinara Brune Trapana koji nam je zajedno sa suprugom Irenom priredio 5 vina, posljednje famoznu Moia. Trapan je ima tome već 7-8 godina u ozbiljnoj biodinamičkoj proizvodnji. I sav ozaren poput nekog svježeg vidioca zanosno govori o svim prednostima takvoga načina. Vina su odlična a i prodaja koja je nekada bila na 80000 boca danas je prepolovljena ali sa većom cijenom. Biodinamički zaljubljenici ne žale novca. Forza Bruno!

Tijekom dva dana u kino dvorani Export drva održavani su paneli u organizaciju Udruge srce za nju sa velikim udjelom udruge Women on Wine sa temama Životna snaga za Endometriozu i Zašto je vino dobro za zdravlje. Također i ove godine se festival poklapao s Women*s Weekendom koji se istovremeno održavao u Art kvartu Benčić u Exportdrvu.Sutradan nam se predstavila vinarija Sutor iz Vipavskoga kraja pod Nanosom. Uz mladu gazdaricu Peršolja o vinima je govorila sa velikim popznavanjem sommelierka Lucija Matijević. Probali smo četiri lijepa vina koja su u ekološkoj proizvodnji: sauvignon blanc 2019, chardonnay 2020., White (70% malvazija i 30% rebula) te Red (95% merlota i 5% CS-a). Vinarija koja je poznata i mnogim hrvatskim ljubiteljima vina a od otvorenja je imaju u spomenutoj vinoteci, koja još jednom ističem izgleda prekrasno a tako se osjeća i posjetitelj.
oz dva dana festivala uspio sam probati vina gotovo polovice nazočnih vinara. Mnoga sam probao i prije ali većina je imala i svježa bijela vina iz 2023. Čovjek se na neki način uvijek vraća sortama koje poznaje godinama a i vinarijama. Od dalmatinskih, naglašavam spomenut ću samo nekoliko po sjećanju mada ih je puno više koje to zaslužuju, to su pošip Kraljevskih vinograda i maraština  Šime Škaulja...Graševine su imale jaku reprezentaciju a meni su još na nepcu i jeziku Perakov Mitrovac , Krauthaker i baranjska Szabo vinarija. Među malvazijama, mislim da ih je bilo najviše, pamtim Vivodu, Deklića, i klasike Degrassija i Kozlovića. O novim vinima Trapana sam već rekao pozitivu pogotovo za uroboros..Pjenušci? Ha, konkurencija velika ali su meni i dalje bliski Barundić, Ivančić, Pavlomir sa cijelim svojim asortimanom...Sve pohvale organizatoru na smještaju, hotel, dvorana, vinoteka su nam bili u krugu 5 min hoda, a ručak u Feralu je pokazao da nekoliko jednostavnih mediteranskih jela može razgaliti dušu uz malvaziju i žlahtinu.

Rijeka će i idućih godina rasti, vjerujem da će doći i do više radionica prije početka samoga festivala primjerice u četvrtak iduće godine u rasporedu od 10 ujutro do 19 sa jednom pauzom između 14 i 15 sati. I neka Žarko i drugari primjene pouzdanu staru izreku: "Svake godine u svakom pogledu napredujemo..."


58 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page