top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Vinarija Sušić - tradicija i ljubav prema vinu

Updated: Sep 29, 2022Ovoga ljeta u kolovozu opet sam se skitao, ali s namjerom, po imotskoj vinskoj krajini. Glavina donja, Glavina gornja, Prološci, Vinjani svugdje su tu već priznati i poznati vinari: Matković, Šimunovič, Đuzel, Grabovac...a svakako i Alen Sušić iz Glavine donje. Sretali smo se na sajmovima, prvi put sam bio ondje prije tri godine i ove ponovno. Alen polako dio po dio ostvaruje svoje zamisli. Sada je tamo i vrlo lijepa kušaonica i konoba "Jokan" nazvana prema njegovu djedu a i vina nose to ime. Alen je porodični čovjek, svjedoči tome u prilog i njegovih šestero djece, a u ugostiteljskom poslu nezamjenjiva je supruga i ostatak porodice. I stara majka je tu ako zatreba. Njegovi vinogradi su u neposrednoj blizini kuće što po njegovim riječima je sretna okolnost jer sa lozom treba razgovarati, njegovati je pa će uzvratiti. Koliko daješ toliko i dobiješ. Manji dio je i u prološcu. Gotovo tri četvrtine zasad je znamenita sorta ovoga kraja kujunđuša. Sušić kaže: " Kujunđuša raste u ovom kraju stoljećima, ona je naše autohtono vino i dika. Mi se vinarstvom bavimo generacijama unazad ako računamo sa prodajom i 50 godina.Nekada je to radio djed Jokan a kasnije otac i stričevi. Ja sad profesionalno nastavljam tu tradiciju u podrumu se može naći mjesta i za 80000 litara vina. Najbolje se prodaje kujunđuša i nje nikada dosta po količini".

Kujunđuša je pitka, osvježavajuća idealno vino u ljetnom periodu i za prodaju širom velike Makarske rivijere ali se, naravno, pije i u ostatku godine. Moje sjećanje ide destljećima unazad kad je jedno od dostupnijih, loših bijekih litrenih vina u Hrvatskoj bila istoimena kujunđuša podruma "Imota". Danas se to potpuno promijenilo i kujunđuše ovoga kraja, od već spomenutih vinara , mogu stati uz bok poznatih bijelih perjanica poput pošipa, malvazije ili žlahtine.

Sušić je upravo na tome putu i dvije kujunđuše te chardonnay koji sam probao u njegovom društvu svjedoče o izvrsnosti. Jokan je malo veća boutique vinarija sa najmanje 50000 litara godišnje proizvodnjena svoja tri hektara i odabranom kupnjom u kraju te na tome treba i ostati. Dovoljno za pristojno živjeti i održavati kvalitetu. Vinarija ima i dvije svjetske crne sorte cabernet sauvignon i merlot te naše vranca raširenog gotovo po cijelom Balkanu i crljenak koji se uzgaja un zaleđu Vrgorca i Imotskog i sve više u zapadnoj Hercegovini. Cuve crni 2015 (sastavljen od CS-a, merlota, vranca i crljenka) je na Decanteru 2020 dobio zlato 92 boda, GASTU 2017 i Mostaru dvaput *17. i 18.*Vinarija je dobila još mnoga druga priznanja na različitim smotrama a najviše na imotskom Fedtivalu vina " Cvit razgovora". Sve crne sorte su kupaže a izdvaka se cjeloviti merlot sa većim ostatkom šećera kao desertno vino. U asortimanu su: Jokan kujunđuša , Jokan chardonnay , Cuvee crnii , Cuvee crni barrique i Jokan rose (merlot i cabernet sauvignon).Vinarija Jokan ima perspektivu a najveći jamac da će se to ostvariti je veliki zanesenjak u svom poslu Alen Sušić.


Alen Sušić, vlasnik vinarije

10 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page