top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

TERAN NAPOKON DOBIVA ZASLUŽENI STATUS VELIKOG CRNOG VINA IZ ISTRE


Crvena zemlja
FOTO: Siniša Gulić

Vinski stručnjaci iz cijelog svijeta dolaze kušati arhivska izdanja terana vinarije Coronica • Ovaj prestižni događaj potvrdit će iznimnost terroira sjeverozapadne Istre

Vita contadina ili život težaka u Istri od davnina je obilježen i uzgojem terana, sorte koja daje vino rubinski crvene boje, naglašenih kiselina i zanimljivih nijansi trpkosti. Posljednjih godina teran se vraća pod svjetla pozornice kontinuiranim ulaganjem istarskih vinara u kvalitetu, a posebno nakon rješavanja prijepora o zaštiti izvornosti ovog vina u Europskoj uniji. Među njima je i Moreno Coronica, jedan od začetnika suvremene istarske vinske priče te baštinik načina života kojeg u Istri zovu vita contadina.

FOTO: Siniša Gulić


Njegovi nasadi u selu Korenikima kod Umaga nalaze se na terroiru s idealnim uvjetima tla i klime za proizvodnju terana pri čemu dominantan utjecaj imaju zemlja crvenica s vapnenastim bijelim kamenom, blizina mora, stoljetne hrastove šume i bogata fauna. Nakon uspješne priče s promocijom malvazije kao vrhunskog istarskog vina prije više od dva desetljeća, Moreno Coronica vjeruje kako je sazrelo vrijeme i da teran dobije zasluženi status snažnog crnog vina, usporedivog s onima iz prestižnih vinskih regija.

Moreno Coronica FOTO: Siniša Gulić

Svojevrsna prekretnica u tom procesu trebala bi biti Velika vertikala terana u sklopu koje će obitelj Coronica početkom svibnja u svojoj vinariji ugostiti vinske znalce i stručne autoritete iz Kanade, brojnih europskih zemalja i Hrvatske. Uglednim gostima predstavit će nekoliko vintage berbi svoje perjanice Gran Terana sve do spektakularnog arhivskog terana iz 1997. godine. Dugotrajnost kakva se rijetko bilježi u ovom dijelu Europe dokazat će golemi potencijal za odležavanje ovog karakternog vina. Presudnu ulogu pritom ima crvena zemlja na Coronicinom iznimnom položaju Bosco Grando u sjeverozapadnoj Istri.


FOTO: Siniša Gulić


Gran Teran se ne proizvodi svake godine već samo kada se selektirano grožđe ocijeni prikladnim za njegovu proizvodnju, a stavlja se u prodaju kada dosegne optimalnu pitkost uz neograničen rok trajanja. Kušanjem ovog strastvenog robusnog vina punog okusa s aromama voća i papra, uzvanici će se uvjeriti da je istarsko podneblje savršeno ne samo za proizvodnju vrhunskih bijelih, već i moćnih crnih vina. Obitelj Coronica dobit će tako potvrdu svog predanog rada s autohtonim sortama te velike ljubavi prema vinskoj kulturi, ali i vlastitoj tradiciji, rodnom kraju te ovdašnjem načinu života.PR: Robin Antolović

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page