top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Sosich odlična mlada vinarijaU Zagrebu je predstavljena vinarija Sosich iz Lašića kraj Vižinade. Ovo je još jedna od vinarija u kojojoj uzgoj vinove loze datira generacijama unazad, od 1850-tih. Adriano Sošić je prije 15-estak godina zajedno sa svojom obitelji, majka Marćela i supruga Iva, krenuo u profesionalne vode nakon završene Poljoprivredne škole u Poreču koja je dala mnoge poznate vinare u Istri i cijeloj Hrvatskoj. Na 8 hektara u svome vlasništvu u Lašićima na pretežito crvenoj zemlji (Ćuki,Piante,Boška, Rupa...) i još oko 5 u zakupu u dobroj godini proizvede oko 70000 litara vina. Oko 60% je pod malvazijom, 30% teran ,5% muškat otonel te manje površine merlota, CS-a, chardonnaya.Za svoja vina osvajao je i nagrade a žiriji na Vinistri su prepoznali vrijednosti la Pregiate 2017. zlato , i terana nono Giorgio 2017. srebro. Osim na kućnom pragu imaju organiziranu prodaju na nekoliko mjesta u Istri: Funtana, Vrsar, Tar.


Na predstavljanju smo imali priliku kušati pjenušac Vallis Vitae (rađen charmat metodom), tri malvazije 2017., 21. i 22., rose merlot 2021. teran nono Giorgio 2017. i poluslatki liker terannino 2019. (teran, borovnica, med, rakija). Ovdje ću spomenuti tri vina koja su nam svima ostala u najboljem sjećanju.


La Pregiata 2017. 13%alkohola i 5.6g kiseline je odležana malvazija; hladna maceriracija 4-5 dana a onda je ostalo na talogu u inoxu još 6 mjeseci. Podizanje taloga dalo je ovoj malvaziji kremoznost i punoću. Kada je punjena u boce odležala je još dvije godine te je na tržištu od 2022. Ovdje se osjeti fini balans mirisa i okusa. Vino je živo, ekstraktno, zaokruženo sa potencijalom starenja. Grožđe je brano sa pozicija na zapadnoj, cijeli dan osunčanoj strani u vinogradima starim oko 45 godina. Lugarić od jela preporučuje klasnu bijelu ribu sa roštilja, teletinu pod pekom ili rolanu u pećnici...Vino nagrađeno zlatom na Vinistri prošle godine. Na Vintage predstavljanju malvazija u Esplanadi 13.3 bilo je u samom vrhu interesa vinskih profesionalaca.Teran nono Giorgio 2017. 13% alkohola 6.2 kiseline grožđe oko 15.listopada iz vinograda starih od 20-25 godina gdje je napravljena zelena berba, macerirano je 12 dana zatim stavljeno u francuski barik pune dvije godine. Nakon punjenja u boce vino je odležalo još dvije godine prije izlaska na tržište. U mirisu i okusu osjeti se višnja u čokoladi, đem od višnje, boja zečje krvi sa svim tipičnim karakteristikama terana. Tanini su ovdje nježniji ako ih uspoređujemo sa našim plavcima. Teran je elegantno , pitko vino svoga istarskog podneblja i upravo je ondje omiljeno kod vinara i ljubitelja vinske kapljice.

Ovo vino ima još potencijal starenja i zapravo je šteta da zbog tržišta terani izlaze vani najvećim dijelom nakon samo dvije godine odležavanja. Isto smo konstatirali i za Sošićevu mladu malvaziju 2022. koja neminovno zbog tržišta izlazi početkom srpnja a pravo vrijeme bi bilo godinu dana kasnije. To su, naravno, problemi ne samo za vinare već i cijeli lanac u nizu distribucija, restorani itd. Problem je u tome da su konzumenti često i pod utjecajem medija i brze distribucije u presingu da moraju piti mlado niti godinu dana staro vino. Naravno, ne moraju- dapače ali to je već druga i duga priča...

Merlot Silva aurea 2017. 13.7% alkohola i 7.5 kiseline je po općoj ocjeni u radionici ipak za nijansu bilo najbolje vino ispred dva već spomenuta. Sa velikim potencijalom starenja, visokom kiselinom i dobro posloženim parametrima gdje je relativno visoki alkohol odlično uklopljen. Grožđe je macerirano 10-12 dana a zatim stavljeno u medium paljeni barik francuskoga hrasta 2 godine. Po riječima vinara Sošića merlot, on brzo nakuplja šećere, nije toliko zahtjevan u vinogradu poput spominjanog terana i ako je posao dobro odrađen u vinogradu rezultat je vrlo dobro ili odlično vino. To je slučaj sa Silvom aureom koju ćemo moći kušati još godinama kao vino u formi ali ga nažalost malo ima. Veći nasadi merlota su sigurno u planovima dobrog vinara Adriana. Sigurno će se isplatiti..

.

Završno vinarija radi čak 14 proizvoda (slatki, poluslatki likeri, rakija) na bazi komovice. Kom od različitih sorti, jasno najviše malvazije, koji upotrebljavaju nije stisnut do kraja u preradi. Terannino koji smo probali se najbrže napravi. Na nedavnom lokalnom festivalu u Balama ovaj terannino je bio među prva tri. Cijela priča i Sosich vinariji te drugim poljoprivrednim proizvodima zaokružena je vrhunskim extra djevičanskim maslinovim uljem (istarska bjelica,buža, pendolino i leccino). Dobra priča o mladom vinaru i njegovim vinima će u idućim godinama sve više dobijati na važnosti u cijeloj Hrvatskoj.


42 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page