top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Portugizac, kesteni i harfa


Zapitat ćete se kakve veze imaju ove tri imenice iz naslova. Imaju ako se nakon mjesec dana i berbe portugisca na imanju Josipa Braje u Zagrebu u iznimnom ambijentu predstavlja mladi portugizac uz melodije na harfi i zvuk violine. Željka Balja dala je sve od sebe da predstavljanje Plješivičkog Portugisca Selection svima ostane u najljepšem sjećanju.

Portugisca ima u malim količinama i u Međimurju, Kutjevu i još ponegdje na kontinentu ali najvažniji proizvođači toga vina dolaze s Plešivice. Nekada ga je bilo i dvostruko više a danasovo sortno mirisavo vino, voćnih aroma, rubin boje proizvodi tridesetak proizvođača na širem području Plešivice na 40 hektara površine. Udruga ima 17 proizvođača i proizvodi na 25 hektara.



Ove godine Selekcija je dobivena iz grožđa Drage Cibana, OPG Nadice Majcenović, Željka Vukodera, Branka Pušćaka, Željka Gregorića, Josipa i Roberta Braje, Zdenka Vučinića i PZ Plešivica. Ima ih, poput Kreše Ivančića koji su uspjeli proizvesti ozbilno vino staro nekoliko godina i pjenušac. Ipak, glavna karakteristika tog mladog vina je svježina i da se uglavnom popije do Uskrsa ili početka ljeta iduće godine. - Cilj projekta Portugizac Selection je očuvanje tradicije i proizvodnja veće količine vina ujednačene kvalitete te lakši nastup na tržištu a tada se može postići i pristojna cijena - ističe tajnik Udruge Željko Gregorić.



Plešivički nektar možete nabaviti po 35 kuna za butelju, što je zaista povoljno. O tom karakterističnom vinu plešivičke vinske regije govorili su Tomislav Haramija, predsjednik Udruge te Josip Kraljičković, dugogodišnji pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije. Predstavila se tamo i Udruga SIREK s tog područja koja okuplja dvadesetak malih proizvođača. Inspirativno nam je govorila i predstavila film o turističkim ljepotama direktorica TZ Jastrebarsko Petra Masnec.

A sada ponovno iziđimo u vrt restorana Absolute Matis gdje nas je dočekao violinist Dragan Marinković koji je nakon sjajnog nastupa Doris Karamatić na harfi u dvorani, podgrijavao temperaturu tog listopadskog popodneva. Sve pohvale našim Plješivičanima koji su ove godine znali na nekoliko nastupa u Zagrebu (zadnji je na Trgu Bana Jelačića 23. i 24. listopada) na najbolji način predstaviti vino svoga kraja. Jer "vino z kestenjem" je višedesetljetna gurmanska navika Zagrepčana. I ovdje su kesteni najbolje "legli" u srazu s božanstvenim portugiscem. A to naše mlad ovino dolazi mjesec dana prije razvikanog beaujolaisa, koji i nisu ista vrsta. I treba tu tradiciju bar ovdje podržavati i dizati (količinski) iz godine u godinu. Eto, zato portugizac, harfa, violina i kesteni! (Vjekoslav Madunić)


5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page