top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Mursko Središće - tamo gdje Pozoj spava

Updated: May 3, 2022

Naš kolega Vjekoslav Madunić u Murskom Središću proveo je dva dana. Kao sažetak putovanja ističe: "Moji prvi dojmovi nakon prvoga dana u Murskom Središću su bili da tu sve štima. Ni sutradan se ocjena nije promijenila, naprotiv." Prenosimo njegov doživljaj toga pitomog međimurskog gradića.


"Gradić na sjeveru naše zemlje, smješten na obalama Mure, broji nešto više od 6.600 stanovnika s pripadajućim naseljima. Ipak, oni su po nečemu prvi u Hrvatskoj - po iskorištenosti novca iz Europskih fondova.

Kako to tamo rade? Jedna je stranka vladajuća, ali za razliku od drugih sredina u Hrvatskoj u kojima žele "da susjedu crkne krava", Murskosredišćanci oko bitnih stvari, kao što su EU fondovi, zaboravljaju na sitne pakosti i svi podržavaju svoga gradonačelnika Dražena Srpaka i ekipu koja na projektima marljivo radi.

Vjerujem da bi mnogi iz drugih krajeva koji pokušavaju isto, trebali što prije na team-building u ovu međimursku oazu, vidjeti izbliza kako se to radi.

A u što je potrošen novac? U projektu aglomeracije grada i okolnih malih naselja vrijednom 200 milijuna kuna, velikim dijelom iz EU fondova, napravljeno je ono što svaka sredina priželjkuje: kanalizacija i suvremeni pročistać voda, dječji vrtić, industrijska zona Brezje, odlagalište smeća Hrastinka, ceste, led-rasvjeta grada i pripadajućih naselja , Ribički dom ... i projekti u pripremi poput širokopojasnog interneta. Dosad oko 400 milijuna kuna!

A sada, prošećimo gradom i šetnicom uz Muru kako smo to napravili Zoran Turk, voditelj Centra za kulturu - moj vodič, i ja. Šetnica uz rijeku trenutačno je dugačka u urbanom dijelu 1100 metara, u drugom dijelu još 3300 m. U budućnosti kako se planira spoj do Sv.Martina na Muri bit će ukupno 12 kilometara.


Voditelj Centra za kulturu Mursko središće - Zoran Turk


Mura je lijepa ali brza i opasna rijeka. Hodajući do skele Fusek, prvo što će vam izazvati pozornost su vrlo lijepe visoke svjetiljke koje su oblikovane poput rudarske lampe. Odličan, pet - dizajneru! Na skeli Fusek s kojom smo se za nekoliko minuta prevezli na drugu stranu u svojoj ulozi uživa skelar Stjepan Zadravec, vitalni šezdesetosmogodišnjak koji mi kaže kako mu je skela najvažnija stvar u životu. Osobenjak, vidi se da uživa u svom poslu i rijeci Muri.










Put nas je dalje vodio u Cimper, turistički kompleks u kojemu su nekada bili Spomen dom rudarstva, znameniti separator koji je jedini preživio svojedobno preuzimanje jedne privatne tvrtke, ali ni on ne radi, pivnica, hostel, edukativne šetnice i destilerija. Bio sam tamo prije otprilike pet godina i sve nas je ugodno iznenadio taj prostor i sadržaji. Saznao sam da grad namjerava najprije oživjeti impresivni separator rudače i jalovine sa predmetima iz vremena kada je rudarstvo bila najjača industrijska grana i praktički je svaki Murskosredišćanec na neki način bio povezan s rudnikom. Inače, rudnik je zatvorio vrata još prije 48 godina ali stanovnici grada svoje sjećanje i poštovanje su iskazali velikom skulpturom rudara u centru mjesta. Za kraj ove tužne priče, a nadam se da će svi ti objekti oživjeti za godinu-dvije, podatak koji ilustrira koji je trud tu uložen tijekom desetljeća: do zatvaranja 1972. tu je iskpoana 4.593.961 tona ugljena. Pregazila ih nafta svojom cijenom. U mjestu Križovcu posjetio sam najzanimljiviji objekat na ovom turističkom putovanju. Kompleks "Med dvemi vodami" otvoren 16. lipnja, vrijedi svaku od 12 milijuna i stotinu tisuća kuna. Sjajno uređeno, uz odličnu prezentaciju mlade službenice Sare Srša, a nadasve zanimljivo zbog cijeloga niza interaktivnih eksponata. Pjev raznorodnih ptica u slušalicama vraća vas u prirodu dok ekranima lete iste te ptice, prelijevaju se istinske boje prirode... Bogate natuknice s edukativnim sadržajima... sve to možete tamo vidjeti i doživjeti. Sve pohvale Međimurskoj prirodi - javnoj ustanovi za zaštitu prirode koja je taj projekt osmislila i 2017. godine prijavila se na natječaj "Promicanje održivoga razvoja prirodne baštine". Prijedlog se pripremao u suradnji s Međimurskom županijom, Javnom ustanovom za razvoj Međimurske županije REDEA, TZ Međimurske županije i općinom Sveti Martin na Muri. Za povećanje edukativnog kapaciteta Županije, osim zgrade s pratećim objektima (veliko odlično uređeno dječje igralište, prvi objekat na ulazu posvećen hrastu "Moj hrast Adam" i pioniru zaštite prirode u svijetu Aldu Leopoldu koji je prvi zaštitio neko prirodno područje u američkome Gilu, sjenica, hotel za kukce itd), važna je Eko-turističko poučna pješačka i biciklistička staza "Svetomartinska Mura". Naposlijetku još i "Matulov grunt"u Frkanovcu, edukacijsko-interpretacijski centar koji obuhvaća rekonstrukciju i opremanje objekata Županije te njihovo otvaranje za javnost.



Samo riječi pohvale za 90 minuta provedenih u tom krugu, a na kraju vas čeka još jedna svečanost za oči: iznimno lijepo dizajnirana suvenirnica s artefaktima iz cijele Međimurske županije. U Peklenici je i najstariji izvor nafte u ovom dijelu Europe iz 1856. a domaćini me uvjeravaju da je bilo i prvo u svijetu, prije Pennsylvanije. Kako bilo, nafta ondje izvire i danas. Sad se zasigurno pitate tko ili što je pozoj iz naslova. Pozoj je zmaj poznat iz legendi mnogih mjesta u Međimurju s različitim pričama. Meni se najviše dopada legenda po kojoj je pozoj ispod cijeloga Međimurja. Ako je birao, nije mogao odabrati bolje - dodao bih ja." Tekst i foto: Vjekoslav Madunić

5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page