top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Hortus Međimurja-vinarije Kojter i Novak

Updated: Jun 29


U naslovu sam se poigrao izvornim nazivom Udruge međimurskih vinara "Hortus Croatiae". Prošlo je već trideset godina kako su se vinari toga sjeverozapadnog područja odlučili udružiti i na taj način pojačano nastupiti u javnosti. Koju godinu kasnije 1997. dogovorili su se da izvorni vinski brend Međimurja postane Pušipel kojega su godinama ondje nazivali i moslavac, u Sloveniji šipon, u Austriji mosler a u Mađarskoj furmint. Petnaestak godina kasnije odlučili su u suradnji sa prvim susjedima Slovencima u pogledu sorte postaviti pravila da u jedinstvenu bocu izduženoga vrata može biti natočeno vino koje je na trsu imalo 1-1.5 kg grožđa i najmanje 84 eksla. Na svakoj boci je zaštitna markica sa natpisom Međimurska kvaliteta i krupnim slovima natpis PUŠIPEL. Boris Novak nas je upoznao da iz Huma na Sutli gdje proizvode boce zbog specifičnosti traže plaćanje čak dvije godine unaprijed i proizvodnju od minimalno 150 000 butelja! I mada su to strogi uvjeti međimurski vinari ustrajavaju na putu koji je njihovo izvorno, svakodnevno vino/sortu digao u klasno sa strogim parametrima.


Vinarija Kojter slijedi tradiciju proizvodnje Slavka Horvata u Svetom Urbanu 276. Anton, zet, i njegova supruga Jelena nastavili su proizvodnju na starini i 1996. zasadili su prvi novi vinograd, kupovali zemljišta i danas došli na površinu od 8.5-9 hektara u vlastitom posjedu. U lošijoj godini kupuju od svojih poznatih kooperanata. Oboje su do prije tri godine bili zaposleni Jelena službenica u pošti a završeni VKV trgovac Anton je obilazio bliže dijelove Europe kao trgovački putnik za vinsku opremu. Kaže mi Anton sve do odlaska u mirovinu mi smo se vinarstvom bavili kao velikim hobijem. Danas su u obiteljsku priču uključene kćerke Rajna i Ramona te zet Damir koji se dobro uklopio u vinsku priču. Za boravka u inozemstvu Kojter je puno naučio o sortama ali i plasmanu. Kaže" Kada vani netko osvoji zlato za svoje vino to je mamac za kupce. Mi smo ovdje osvojili na desetine zlatnih medalja ali nismo osjetili takav interes naših potrošaća". Ipak, ne žale se kupnja na kućnom pragu, širom Međimurja i drugih dijelova Hrvatske je dobra i nemaju problema sa plasmanom.


Vinarija ima čak devet bijelih sorti: pušipel, bijeli i sivi pinot, muškat žuti,chardonnay, silvanac zeleni, rajnski rizling, graševinu i sauvignon te pinot crni od kojega rade rose. Najviše je graševine oko 8000 trsa, 8 000 pinota sivog, 5500 sauvignona, 4000 muškata žutog, 1800 pušipela i po 1 500 pinota bijelog, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca te 1500 trsova pinota crnog...Vrlo lijep i zahtjevan asortiman. Trsovi su na pretežito pjeskovitom tlu na nad.visini od 300 do 315 metara. Pozicije su Vrbovica breg, Martinovski breg (chardonnay), Robadje. Anton Kojter je sam autor svojih vina. Zaštitni znak vinarije je klopotec koji im izgleda donosi sreću. Tijekom godina dobili su pregršt velikih priznanja na sajmovima u Sloveniji, Mađarskoj, Zagrebu (2008. i 09. zlata za Graševinu na Vinoviti), Zlatna diploma na izložbi kontinentalnih vina- Zelina 2015. Pinot bijeli izborna berba 2011, GAST 2017 zlato za Rajnski rizling iz 2015., GAST 2016. za Pinot bijeli 2013, zlato u Kutjevu u prijestolnici graševine za istoimenu sortu itd... Imaju jedan od najljepših ciglom podboltanih podruma koji je navršio 250 godina! Često se ondje priređuju događanja za mlade ljude i one koji se tako osjećaju. Taj dio posla kreće od mlađih ali su uključeni svi iz familije.


Vinarija Danice, Borisa, sina Martina i nevjeste Izabele Novak nalazi se na samoj granici Hrvatske i Slovenije u Banfima. Povijesno gledano u obje obitelji Novakovih trsovi su se uzgajali i prodavalo vino generacijama unatrag. Danica i Boris, pak, zasađuju svoje prve vinograde prije 37 godina 1987. Nova kuća sa podrumom sagrađeni su 2008. sa lijepom kušaonicom za 50-etak osoba.Danas je to već impresivan broj vlastitih hektara 15 a još toliko otprilike otkupljuju od svojih susjeda, ukupno 30 hektara. To znači, u prosječnoj godini, oko 80 000 litara vina. Položaji vinograda su u Svetom Urbanu-Robadje, u Banfima najznačajniji predjeli su Župne gorice i Pritriga breg. Od sorti Novakovi imaju: pušipel kao mirno vino i od prošle godine pjenušac od iste sorte, chardonnay, sauvignon, silvanac zeleni, rajnski rizling, muškat žuti, crni pinot...Što se tiče plasmana lijepo su se razgranali. Osim u Međimurju prodaju "preko" u Sloveniji, Austriji i Munchenu, te Zagrebu. A na jadranskoj obali u Rabu, Šibeniku , Primoštenu, Makarskoj i Podgori. Vinarija je za svoja vina višestruko nagrađivana a ovdje navodim samo zadnja priznanja: za pušipel 2022 prošle godine su osvojili veliko zlato u Gornjoj Radgoni cijenjenom slovenskom vinskom festivalu. U Klagenfurtu 2023. chardonnay sur lie barrique 2020 je sa 93 boda bio šampion u kategoriji chardonnaya i sauvignona. Na Sabatini u Vodicama 2022. pušipel izborna berba 2018 je osvojio 96 bodova i veliko zlato. Također na istom festivalu nagrađena je graševina 2020 kasna berba. Na posljednja dva Urbanova 2023. izborna berba pušipela iz 2018. je dobila veliko zlato sa 93 boda a ove godine Chardonay sur lie barrique 2020 zlato.Novak se u proizvodnji svojih vina konzultira sa enologom Krešimirom Hrenom.


Ovdje ću navesti po tri vina svakoga vinara od ukupno deset koliko smo probali u radionici. Kušali smo: Pjenušac pušipel 2021 (Novak), Pušipel 2023 (Novak), Silvanac zeleni 2023 (Kojter), Sauvignon 2023 (Kojter), Sauvignon 2023 (Novak), Pinot sivi 2023 (Kojter), Rose crni pinot 2023 (Kojter), Chardonnay sur lie 2020 (Novak), Muškat žuti 2023 (Kojter) i Muškat žuti 2023 (Novak)

Radionicu smo započeli Pjenušcem od pušipela. Druga fermentacija je rađena u boci. Vino je dugo odležalo na kvascima, žute boje sa zelenim nijansama koje sugeriraju kiselinu i svježinu. Intezivnih aroma zrelije jabuke i citrusa. Boce su punjene tijekom cijele protekle godine a zadnje koje smo mi probali u prosincu 2023. Sommelier konstatira da je ovo robustno vino koje može ići sa zahtjevnijom hranom: Meso z tiblice, kanape od larda, tartar od tune...

Zeleni silvanac 2023 (Kojter) je imao finu, nježnu ali naglašenu aromatiku. Laganijeg tijela ali zaokružene forme, u after taste-u se osjeti svježina. Miris na tropsko voće, vinogradarsku breskvu. Vinar nas je izvijestio da ga beru među prvim sortama i brza prerada nakon branja. Nekada je u Jugoslaviji ove sorte bilo puno više a zadnja dva-tri desetljeća je istisnuta i ima je sve manje. Gastronomska preporuka pečeni smuđ ili carpaccio od morske bijele ribe.

Sauvignon 2023 (Kojter) konstatirali smo da su nekada ta vina u Međimurju u pravilu bila polusuha. Vino je žuto zelenkaste boje, kristalno bistro i prilično gusto.Mirisi su izraženi herbalne note (đurđic), ponešto tropskog voća, finog zaokruženog tijela. Kojter preferira ovaj pomalo paprikasti stil...Ovdje je kao jelo opet spomenut smuđ ali ovaj puta na orly (pohan u pivskom i ili tijestu sa dodatkom sauvignona) način.


Sauvignon 2023 (Novak) je bilo vino žive žućkasto zelenkaste boje, također kristalno bistro sa mirisom breskve, mandarine, tropskog voća, svježije prema krispi stilu sa limunskim završetkom. Lugarić naglašava da međimurski terroir može donijeti dva dobra različita u mirisu i okusu sauvignona kao u slučaju ovih vinara.Gastronomska preporuka za predjelo ražnjići od kozica sa dagnjom i kriška limete ili tartar od kozica.

Rose od crnog pinota 2023 (Kojter) je bio zapravo jedina crna varijanta u radionici. Vinar ističe da su bili prvi proizvođači rosea i frizantea u Međimurju. Ovaj dio Hrvatske zajedno sa Hrv.Zagorjem ima odlične predispozicije za uzgoj pinota crnog. Započeo je trend sadnje više crnih sorti kako se promijenila klima koje mogu lijepo uspjevati na tim područjima. A sad o roseu- u mirisu i okusu osjeti se jagoda, malina, trešnja. Osjeti se blagi ostatak šećera ali vino je suho. Kojter je rekao da je maceracija rađena šest sati u ohlađenim uvjetima. Gastronomski odgovarao bi uz lagana ljetna jela od povrća, piletinu a od delikatesa džem od višnje ili trešnje. Složili smo se da je ovo moderan lijepi rose koji se sve više traži u ljetnom periodu samo treba pronaći takva mjesta , najviše na Jadranu.


Chardonnay sur lie barrique 2020 (Novak) je vino rađeno u drvu i odležalo na kvascima. Do 2021. je bilo na kvascima u rostfraju a onda još dvije godine zrenja u Pozvekovim barik bačvama. Vino je lijepe zlatno žute boje sa zelenim tonovima, kristalno bistro. Intezivnih mirisa badem, maslac, kokos.... Punoga tijela , kremozno, elegantno. Lugarić ističe da će ovo vino rasti još 4-5 godina a Kojter je čestitao svome kolegi na ovom chardonnayu. Gastronomski: hobotnica isood peke, teletina također, lignje na različite načine.Vino zahtjeva jaka jela.

Završno , svi smo bili oduševljeni sa njihovim muškatima koji su se opet razlikovali ističući pozitivne strane u stilistikama vinara. Najkraće rečeno na kraju teksta treba dobro "zakopati" u taj prekrasni vinski vrt Međimurja- Hortus Croatiae, kojeg su dostojni predstavnici Anton Kojter i Boris Novak83 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page