top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

Festival vina u Međugorju (I)


Elena Miloševska Jovanovska

Najveća godišnja smotra hercegovačkih vina događa se početkom rujna u Međugorju. Tamo je bio i Vjekoslav Madunić koji u tekstu u dva nastavka prenosi svoje dojmove.


Izvješće o ovogodišnjem Festivalu vina u Međugorju 6. BLAŽ-u započinjem posjetom najstarijem arheološkom muzeju u BiH u mjestu Humac nedaleko Ljubuškog. Razlog je jednostavan. dr sci Mirko Rašić nam je u jednosatnom dinamičnom izlaganju, dok smo prolazili kraj artefakata starih od 1200 godina prije Krista pa do nekoliko stoljeća unazad, uspio predočiti velebnu povijest toga kraja u kojoj se i vinova loza uzgajala još od rimskih vremena. Otkrili smo da je današnje hercegovačko stanovništvo imalo pretke iz svih dijelova Europe i Male Azije te domicilnih Ilira. Ta fascinantna kulturna prošlost, o kojoj smo svi najviše čuli i upoznali se preko stećaka živi i danas. Više vinarija dičeći se tom činjenicom dalo je ime Carska vina ili Carski vinogradi ili Kraljevski vinogradi kada je riječ o velikoj povijesnoj ličnosti Stjepanu Hercegu Kosači (pretostavlja se da i Hercegovina vuče ime od spomenutog Hercega). Uz sve komplimente gospodinu Rašiću koji je izvanredno uspio predočiti mnoga protekla stoljeća i povijest ovoga kraja vraćam se na vinska događanja za trodnevnog boravka ondje.

Arheolog Mirko Rašić

Prvoga dana u Ljubuškom u caffeu "Smokva" voditelja Tomislava Radića , hrvatski sommellier Siniša Lasn predstavio nam je dvanaest žilavki i blatina koje su njaznačajnije autohtone hercegovačke sorte. Zaslužuju da ih ovdje sve navedem: 1. Tolj žilavka 2021., 2. Buntić žilavka 2021., 3. Puntar selekcija 2021., 4. Begić Rastok 2021., 5. Vilinka selekcija 2021., 6. Brkić Mjesečar 2019. i blatine 7. Majić Blatina 2019., 8. Rubis blatina 2018., 9. Carska blatina 2021., 10. Carsus blatina 2017., 11. Milas reserve 2012. 12. Vinarija Čitluk Grand cru 2015. U iznimnom ambijentu toga objekta pozdravio nas je uvodno glavni organizator 6. BLAŽ-a Andrija Vasilj vinar iz vinarije Carska vina Grgo Vasilj iz Međugorja. USAID (Američka organizacija u BiH koja pomaže razvoju turizma) angažirala je stručnjakinju da bi podržala cijelu ovu priču. O mogućnostima i razvoju vinske destinacije, u što spada i Vinska cesta govorila je Elena Miloševska Jovanovska ekspertica za razvoj marketinških strategija specijalizirana za vinski turizam iz Sjeverne Makedonije. Ugodna večer pod zvijezdama, glazba,voditeljica Sanja Pehar i nekoliko vina izvan kategorija učinila su nam taj prvi dan nezaboravnim.

Vinar Vjekoslav Majić

Drugoga dana prije završne svečanosti na bazenu Sportskog centra u Međugorju posjetili smo Humac, o čemu sam već pisao, i tri vinarije Majić, Ostojić i Begić. Vjekoslav Majić se nedavno ubacio i u proizvodnju vina. Godinama je bio ugostitelj u Wuppertalu gdje je vodio hotel i restoran Langerfelder Hof. Majić je sagradio lijepu butik vinariju, u planu su dva apartmana iznad i više bungalova u vinogradu ispred vinarije. Ovogodišnja berba je druga prava (prve dvije, čak i tri se tako ne nazivaju) i očekuje dobre rezultate na 18.500 trsova. Od šest sorti (žilavka, blatina, CS, pošip, chardonnay i trnjak) puni osam etiketa. Vina radi u suradnji sa Agrometeorološkim zavodom u Mostaru.


- Želim postići da moja vina budu voćna i elegantna - ističe Majić.

Put je dug, kao što kaže jedna pjesma, a rezultati ohrabruju. Najmlađi zasađen je trnjak (4000) i od te sorte očekuje puno. Probali smo više vina i trnka na odležavanju u barrique bačvama. Bit će nešto!

Posjetili smo i znameniti slap Kravica na rijeci Trebižatu. Mnoštvo turista, kao da je sredina ljeta, a ja sam odlučio provjeriti temperaturu vode. Ugodnih dvadesetak minuta a onda zajedničko pivo zagrebačke grupe novinara. Tu se isplati spustiti niz stotinjak stepenica... strmo, ali za povratak tu je i vlakić. Turistički biser Bekije.

Novinari

Vlado Ostojić i njegov sin Blaž u Potpolju nadomak Čitluka u pravoj seoskoj idili nisu napravili samo podrum za svoja vina. Ondje je i veliki bazen za goste njihovih apartmana i može se reći da su vrlo uspješno povezali vino i turističku djelatnost smještaja. U vili Monako ima 12 soba i restoran. A još jedan hotel je u Međugorju. Vinarija godišnje proizvede oko 70 000 butelja sa oko 28 000 trsova. Zasadili su još 3 hektara koji će uskoro dati prave prinose a kao i na nekoliko drugih mjesta očekuju se u budućnosti odlični rezultati od trnka. Od sorti, uz žilavku i blatinu, uzgajaju vranac, CS, merlot i trnjak. Ostojići imaju dugu tradiciju uzgoja i koriste povijesnu tradiciju svoga kraja u imenima vina. Sva vina imaju pridjevak kraljevski a po povijesnim ličnostima nazvani su vranac Radivoj Ostojić, blatina Stjepan Ostojić, merlot Kujava, cuvee Stjepan Ostojić i žilavke Kosače...


Dobivali su proteklih godina puno priznaja na manifestacijama u BiH i inozemstvu. Posebno se diče srebrnom medaljom na Decanteru 2021. za žilavku sa 96 osvojenih bodova. U arkadijskom okružju vinograda, smokava i s pogledom na bazen kušali smo žilavke iz 2020. i 21., Rose od blatine (vino svježe s dobrim kiselinama ugodno i sa 12.5% alkohola), Slijedili su blatina iz 2019., cuve Stjepan Ostojić 13.8% i na kraju merlot 2017 15.4% alkohola. Unatoč visokom udjelu alkohola vino je bilo pitko, zaokruženo i s perspektivom dugog trajanja u budućnosti.

Vinari Vlado i Blaž Ostojić

O tome kako je bilo u vinariji i restoranu Begić, svečanosti na bazenima Sportskoga centra , podrumima Carska vina iz Međugorja i Milas iz Ljubuškog u sljedećem tekstu.

34 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page