top of page
  • Writer's pictureVjekoslav Madunić

57.Međunarodna smotra folklora


19.-23.7 2023


Pokraj Kupe, lađane vodice – o stotoj obljetnici Pokupske ekspedicijeZagreb, 3. srpnja 2023. - Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine. Prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika. Nastavlja dugu tradiciju smotri Seljačke sloge, kulturne, prosvjetne i dobrotvorne organizacije Hrvatske seljačke stranke između dvaju svjetskih ratova. U suvremenoj Hrvatskoj, Smotra je dio svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine koji prati programe UNESCO-a.

Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, 2014. godine proglašena je festivalskom priredbom od nacionalnog značenja. Članica je CIOFF-a, međunarodne udruge folklornih festivala te ima oznaku kvalitete Europskoga udruženja festivala (EFFE 2022. – 2023.) koja se dodjeljuje izvrsnim umjetničkim festivalima.

57. Međunarodnom smotrom folklora obilježava se stotinu godina od pokupske etnografske ekspedicije, kada je ljubav za hrvatsko selo i tradiciju potaknula i uputila skupinu entuzijasta i suradnika Etnografskoga muzeja u obilazak Pokuplja ploveći kajacima rijekom Kupom, od Karlovca do Siska. Istražujući etnografski relevantne pojave te kulturno-umjetničku baštinu terena u cjelini, kao posebna vrijednost ekspedicije ističe se zbirka od osamdesetak profesionalno snimljenih fotografija života predindustrijske epohe, s tkanjem, poljoprivredom i drvodjelstvom kao osnovnim gospodarskim granama tog područja.

Svečani program 57. Smotre prikazat će suvremeno stanje folklornih skupina uz rijeku Kupu. Tijekom pet festivalskih dana u srpnju, izborom folklornih skupina iz cijele Hrvatske i inozemnih ansambala, prikazat će se i etnografske vrijednosti drugih kulturnih područja. Uz petnaestak skupina sudionika iz Pokuplja, nastupit će još deset folklornih skupina iz Hrvatske te deset ansambala iz inozemstva.


Ratovi, virusi i druge nedaće poput potresa, utječu na život pojedinca i zajednica. I suvremeni uvjeti umnogome otežavaju očuvanje tradicijskih vrijednosti koje sve teže opstaju. Ipak, svjedoci smo njihova upornog i stalnog obnavljanja i prilagodbi, žilavosti i čvrste želje njihovih nositelja da ih i dalje prenose na nove naraštaje. Smotre su u nas uvijek bile mjesta na kojima se pokazivala kultura i svijest zajednica, narodnosti i naroda, stoga je i Međunarodna smotra folklora u Zagrebu već 57 godina mjesto na kojem se okupljaju izvođači i publika s istim ciljem očuvanja i prikazivanja tih tradicijskih vrijednosti u suvremenosti. S uvjerenjem da će i dalje biti uzor u organizacijskim i programskim nastojanjima radujemo se ovogodišnjem i budućim susretima na zagrebačkim trgovima, ulicama i pozornicama.


Zbog utjecaja potresa i obnove Gornjega grada i Gradeca, gdje je već četvrt stoljeća glavna pozornica Smotre, ove godine glavni program održavat će se na pozornicama u Donjemu gradu – na Europskome trgu, Trgu bana Jelačića i na Zrinjevcu, u večernjim satima.

Više o samom programu na: https://msf.hr/


# # #

Kontakt: Međunarodna smotra folklora Zagreb

E-mail: msf@msf.hr

Tel: +385 (0)1 6601-62613 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page